Muzeum pražských pověstí a strašidel

Mostecká, 180 00, Praha 1, Tel.: +420 725 952 652, muzeumpovesti@email.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Muzeum pražských pověstí a strašidel

muzeum-4.jpg
Nejznámější strašidla a postavy z pověstí staré Prahy potkáte v malostranském Muzeu pražských pověstí a strašidel. Netradiční muzeum se nachází ve spletitých chodbičkách sklepení historického domu ze 14. století. Všechna strašidla a postavy, na které tu v interaktivní expozici narazíte, pochází ze starých pražských legend. Návštěvu muzea si užijí jak děti, tak dospělí. Expozice se dělí na podzemní uličku duchů a přízemní část věnovanou pověstem.
Mapa - Muzeum pražských pověstí a strašidel

Mostecká, 180 00, Praha 1

Telefon: +420 725 952 652
E-mail: muzeumpovesti@email.cz
Web: http://www.muzeumpovesti.cz/


Vstupte do světa pražských pověstí a setkejte se tváří v tvář s duchy a přízraky staré Prahy! Zveme vás do světa plného humoru, poezie a tajemna prostřednictvím interaktivní expozice, která osloví nejen děti, ale i studenty, dospělé a seniory, stejně jako celé rodiny či školní výpravy.

Tajuplná podzemní ulička duchů, která je vybudována na úrovni dřívějších středověkých ulic, nabízí atmosféru půlnoční Prahy před dávnými lety. Osvobozená od hluku aut a záře neonů ve svých temných zákoutích skrývá ta nejslavnější pražská strašidla. Jsou bezhlavá, kostlivá, zamilovaná i exotická, zkrátka taková, jaká již po staletí přežívají mezi námi díky legendám a příběhům, předávaným z generace na generaci. A protože strašidla neznají nudu, zahrají si s vámi na schovávanou.

Hravá je i vstupní část expozice, kde si můžete přečíst v obří knize pověstí tolik dávných příběhů, kolik vám bude libo, ale především se za pomoci interaktivních exponátů přenést přímo do světa pověstí. Věřte, že až se vrátíte do 21. století, uznáte, že naše heslo „K nám se strachem, od nás s úsměvem“ platí i pro vás.

Muzeum má dvě části:

Podzemní ulička duchů

Ve sklepních prostorách, jejichž součástí je i sklep ze 12. století , je vybudována ulička s několika zákoutími, která evokují atmosféru půlnoční Prahy před mnoha staletími. V této uličce se pak setkáte s 25 nejznámějšími pražskými strašidly. Některá uvidíte přímo, ale mnoho jich je poschovávaných všude okolo Vás. Vykukují z oken, jsou za pootevřenými dveřmi, vrhají stín na stěnu a nebo letí kdesi u stropu. Abyste je našli, určitě využijte mapičku na vaší vstupence, která napoví kde a koho máte hledat. Bylo by škoda nevidět vše, než projdete branou Domu u poslední lucerny, který je prahem do jiných světů – do světa aut, neonů a shonu 21. století.

Přízemní interaktivní část

Není strašidel bez pověstí, tak jako není pověstí bez strašidel. Proto se určitě v přízemí seznamte alespoň s těmi nejznámějšími pověstmi, které vám v češtině a angličtině nabízí tajná knihovna Ducha Prahy – Genia Loci Pragensis. Pokud vás pověsti zaujmou nebo si je budete chtít přečíst v klidu doma, jsou k dostání v brožurce na pokladně, nebo tamtéž v knize Tajemství pražských půlnocí.
Vedle pověstí však přízemní část expozice nabízí také interaktivní exponáty, které potěší hravé návštěvníky všech věkových kategorií. Uvidíte rovněž kouzelné originální ilustrace, předměty náležející jednotlivým strašidlům, ale i postavy strašidel vystupující ze zdí. Pražské zdi jsou totiž doslova nabité pověstmi o lidech, kteří v nich žili a vracejí se tak zpět na tento svět. Nahlédněte pod pokličky vodnických hrnečků, poznejte sami sebe jako strašidlo v kouzelném zrcadle, či pohleďte na vizi bájné pohanské Kněžny Libuše. Na návštěvu u nás rozhodně nezapomenete.

  Otvírací dny Čas
celoročně Po - Ne 10:00 - 22:00
Muzeum pražských pověstí a strašidel 70 - 330 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz