Muzeum Napajedla

Palackého, 763 61, Napajela, Tel.: +420 577 942 496, muzeum@napajedla.cz
Napajela/Muzea / Galerie - Napajela




Muzeum Napajedla

muzeum-napajedla-hlavni.jpg
Stálá expozice s názvem Hřiště hraček v Muzeu Napajedla nabízí hravou formou pohled na hračky designerů Libuše Niklové a Alfréda Kluga vyráběné v podniku Fatra Napajedla. Kromě výstavy hraček se v muzeu, otevřeném v roce 2012, konají krátkodobé historické výstavy a expozice zaměřené na současné výtvarné umění.
Mapa - Muzeum Napajedla

Palackého, 763 61, Napajela

Telefon: +420 577 942 496
E-mail: muzeum@napajedla.cz
Web: http://www.napajedla.cz


Nové muzeum v Napajedlích láká jak malé návštěvníky na stálou expozici hraček, tak i ty dospělé na dočasné historické výstavy nebo výstavy regionálního, současného nebo mladého výtvarného umění.

Můžete zde shlédnout první stálou expozici nazvanou Hřiště hraček, která vám hravou formou přiblíží legendární hračky designérky Libuše Niklové a Alfréda Kluga. Nafukovací hračky se dlouhodobě vyráběly a stále vyrábějí v podniku Fatra Napajedla. Autorem expozice je syn Libuše Niklové, známý výtvarník Petr Nikl a navrhl ji jako "Člověče nezlob se!", kde si děti i dospělí mohou sami s hračkami hrát.

Tradice muzejnictví se začala obnovovat v roce 1992, kdy vznikl z popudu Jaroslava Toufara staršího Klub přátel Napajedel. Sdružili se zájemci o historii města a snažili se zachytit vzpomínky pamětníků a dochovat dostupné písemné materiály a fotografie. To byly první kroky k vytvoření Muzejního klubu. Spolek organizoval různé akce, např. Konferenci o kultuře v Napajedlích, odhalení pamětních desek významným napajedelským osobnostem historikovi V. Praskovi a básníku R. Bojkovi. Úspěšnou akcí bylo i setkání regionálních kronikářů. Všechny akce byly uskutečněny za odborné spolupráce PhDr. Milady Pískové, CSc. a podpory městského úřadu.

Blížící se 100. výročí povýšení Napajedel na město bylo popudem k ještě intenzivnější činnosti. Významné napajedelské stavby byly označeny tabulkami s popisy. V Klubu kultury byla uspořádána výstava fotografií starých Napajedel, jejichž autorem byl člen klubu pan Josef Gabrhelík. V rámci hlavních napajedelských oslav se uskutečnila výstava Napajedla v obrazech od regionálních výtvarníků. V září 1998 se v zasedací místnosti městského úřadu uskutečnila konference historiků, kteří se podíleli na vzniku nových napajedelských dějin Napajedla - příroda, dějiny, kultura. Konferenci organizačně zajišťoval Muzejní klub a byla přístupná veřejnosti.

Hlavním cílem členů klubu bylo ovšem získání sbírky a otevření muzea. Úkol to byl nelehký, neboť sbírky předchozích období jsou rozptýleny v okolních muzeích, spravovaných státem, a proto se muselo začínat znovu od začátku. Městský úřad nám poskytl prostory a tak mohla být 26.8.2000 otevřena první výstava s názvem Jak se žilo a hospodařilo za našich babiček. Snahy "muzejníků" by vyšly naprázdno, kdyby nebylo spolupráce s některými občany, kteří nám byli ochotni věci, dokumenty a fotografie darovat, nebo zapůjčit. Za stejného zájmu vznikly další dvě výstavy - vánoční a velikonoční, které byly zaměřeny na tradice a zvyky. Všechny tři výstavy se těšily velkému zájmu, o čemž svědčí téměř 1500 návštěvníků.

Hřiště hraček

Unikátní stálou expozici hraček Libuše Niklové a Alfréda Kluga navrhl pro Muzeum Napajedla výtvarník Petr Nikl. Příjemnou formou zde představuje dílo designérů Fatry Napajedla, které svou originalitou předčilo běžnou hračkářskou produkci v Československu 50. - 70. let a i mnohé dnešní výrobky. V expozici najdete pryžové postavičky z Gumotexu Břeclav, slavného nafukovacího slona a buvola nebo harmonikové pískací hračky v čele s ikonickým Kocourem. Hravou koncepci doplňuje velkoprostorová hra "Člověče, nezlob se!", dotyková hra či pohádka Kocourovi kamarádi.

Slavia, příběh továrny

Expozice mapuje činnost napajedelské firmy Slavia. Více než stoletá historie firmy založené v roce 1902 bratry Jaroslavem a Oldřichem Paříkovými je mapována originálními historickými dokumenty. Nechybí zde samozřejmě ani to, čím se firma proslavila - tedy výrobou motorů. „Představujeme zde 10ks zrepasovaných motorů z produkce závodu řazených ve vývojové řadě od nejstaršího modelu Orginal vyráběného v letech 1920-32 až po moderní 2S90A z let 1980-2000. Interaktivním prvkem je funkční model řezem motoru umožňující nahlédnutí do útrob,“ přiblížil exponáty autor architektonického řešení výstavy Michal Hladil. „Zajímavostí je i originální neonový nápis Slavia, který pro účel expozice prošel renovací,“ dodal ještě Hladil.

Příběh města

Expozice je umístěna ve vstupní části výstavního sálu a dokončuje vizuální úpravu tohoto prostoru. Jde o jakousi úvodní edici skutečností a výjimečností z dějin Napajedel. „Věřím, že se bude každým rokem rozšiřovat o nové příspěvky v podobě vzpomínek, zkušeností, tradovaných i vlastních nebo pomocí třeba i cíleně zadávaného sběru informací ve školách. Výstava by se tak měla neustále aktualizovat,“ přiblížila expozici starostka města Irena Brabcová.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: ne
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
  Otvírací dny Čas
Celoročně Út, Čt, So

9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Celoročně Ne 14:00 - 18:00
Červen - Září  So

9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Prohlídka expozic 20 - 80 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz