Muzeum Mladoboleslavska

Staroměstské nám., 293 01, Mladá Boleslav, Tel.: +420 326 322 542, info@muzeum-mb.cz
Mladá Boleslav/Muzea / Galerie - Mladá Boleslav




 Muzeum Mladoboleslavska ve své činnosti navazuje na více než stoletou tradici, na jejímž počátku bylo založení Krajského muzejního spolku v roce 1885. První sbírky byly umístěny v domě na Valech, kde ovšem značně trpěly nedostatkem místa a špatným zabezpečením. Rok po vzniku muzea proto městská rada přidělila muzeu objekt pozdně gotického paláce Templu, kde byla v roce 1887 pro veřejnost zpřístupněna první expozice. 

První sbírky muzea tvořily především zápůjčky členů muzejního spolku a jeho majetných příznivců. Systematická sbírkotvorná činnost se rozvinula především zásluhou jednoho ze zakladatelů muzea, gymnaziálního profesora Františka Bareše. Důležitým impulsem se stala příprava Národopisné výstavy v Praze v roce 1895. V roce 1906 získalo muzeum pro své rozmnožené sbírky budovu bývalého bratrského sboru, kde byla o čtyři roky později otevřena nová expozice. Vystaveny v ní byly prakticky všechny sbírkové předměty, depozitáře zde neexistovaly. 

Později muzeum využívalo pro své sbírky další objekty ve městě. Pevné zázemí s depozitáři a výstavními prostorami se podařilo získat teprve v roce 1972, kdy muzeum dostalo do užívání objekt mladoboleslavského hradu, kde sídlí dodnes.

Paměť města

První část expozice muzea je věnovaná dějinám Mladé Boleslavi v období od 18. až do počátku 20. století. Dějiny města jsou zde představeny v několika tematických okruzích - správa města a jeho stavební proměny, společenský a kulturní život, školství, průmysl a živnosti. Jeden z okruhů je věnován také historii muzea a objektu hradu, ve kterém dnes sídlí. 

Venkov v proměnách času

Navazující část expozice je věnována dějinám regionu. V jednotlivých sálech je představena venkovská správa společenský život a slavnosti, lidové kroje, venkovský interiér, průmysl a doprava, zemědělská výroba a různé drobné maloměstské a venkovské živnosti. Expozice je doplněna drobnými interaktivními prvky, které mají vztah k jednotlivým tématům.

Možnost průvodce: ne
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce: Aj, Nj
Poslední návštěva: 17:00 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
Celoročně Otvírací dny Čas
Květen - Září Út–Ne

9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Řijen - Duben Út–Ne

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Paměť města 20 - 40 Kč
Venkov v proměnách času 20 - 40 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz