Muzeum loutkářských kultur Chrudim

Břetislavova, 537 60, Chrudim, Tel.: +420 469 620 310, puppets@puppets.cz
Chrudim/Muzea / Galerie - Chrudim




Muzeum loutkářských kultur Chrudim

muzeum-loutkarskych-kultur-chrudim-1.jpg
Loutkové divadlo není jen výsadou Čech a Moravy. Loutková divadla fungují na celém světě. Důkazem tohoto tvrzení je Muzeum loutkářských řemesel v Chrudimi, které ve své sbírce ukazuje loutky nejen z naší domoviny, ale i z exotických zemí. Návštěvník může zhlédnout historické loutky od kočovných loutkářů nebo ty, které byly v rodinných divadlech. Nechybí ani loutky z Indie, Japonska nebo Vietnamu.
Mapa - Muzeum loutkářských kultur Chrudim

Břetislavova, 537 60, Chrudim

Telefon: +420 469 620 310
E-mail: puppets@puppets.cz
Web: http://www.puppets.cz


Základem muzejních sbírek se stala soukromá sbírka Prof. PhDr. Jana Malíka (1904 - 1980), neúnavného organizátora loutkářského života, praktika i teoretika, historika, pedagoga a sběratele. Jan Malík také pomohl zorganizovat, aby jednotlivá národní centra mezinárodní loutkářské organizace UNIMA darovala muzeu loutky ze svých zemí.

Za dobu existence muzea se pak sbírka značně rozrostla a je stále doplňována. Dnes vlastní Muzeum kolem 50.000 sbírkových předmětů, z toho více než 8.500 loutek z celého světa. Do sbírky dále patří scénické návrhy a makety, kulisy, výtvarná díla s loutkářskou tematikou, plakáty a programy, fotografie, zvukové záznamy a videozáznamy, tiskoviny, rukopisy a další archiválie.

Objemná je také muzejní knihovna se specializovaným fondem, která má okolo 18 tisíc svazků.

Činnost muzea se neomezuje pouze na shromažďování a zpracovávání dokumentů týkající se vývoje českého, ale i světového loutkářství, ale organizuje také výstavy nejen ve svých prostorách, ale i jinde v tuzemsku i v zahraničí. Dále připravuje přednášky a jiné doprovodné programy pro kolektivy a veřejnost. Přístup do Muzea je částečně bezbariérový.

Magický svět loutek

Motto expozice: Jsem loutka. Mám mnoho podob, které se mění v průběhu staletí. Všechny spojuje jediné – žiji jen díky vám. Až když mne vy lidé vezmete do rukou, ožiji. Až když mi dáte svůj hlas, promluvím. Bez vás jsem nehybná a tichá, společně však můžeme prožít tisíc a jeden příběh.

Stálá expozice nazvaná Magický svět loutek postupně návštěvníky seznamuje s loutkami kočovných loutkářů, varietními loutkami, rodinnými loutkovými divadly a dekoracemi českých umělců. Nechybí ani Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky nebo Josefa Váchala. V zahraniční části expozice jsou k vidění stínové loutky z Indonésie, výběr loutek z Indie, Japonska, Číny nebo Barmy a také vietnamská vodní loutka.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj
Popisky v jiném jazyce: Aj
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Celoročně Út - Ne 9:00 - 18:00
Magický svět loutek 20 - 160 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz