Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Ruská ul., 281 61, Kouřim, Tel.: +420 321 783 249, info@muzeumkolin.cz
Kouřim/Muzea / Galerie - Kouřim




Skanzen v Kouřimi je živoucím muzeem v přírodě. Pozvou vás zde na tradiční folklorní veselku, slavení svatodušních svátků, Masopustu, Velikonoc, Vánoc i Nového roku.

Kouřimský skanzen má však své kouzlo nejen v době konání zvláštních akcí. Tichý a malebný, oproštěn od bujarého veselí, nadchne nejednoho návštěvníka snad ještě víc.

Celé přírodní muzeum se mění spolu s ročními obdobími a proto je návštěva skanzenu vhodná kdykoliv.

Počátky Muzea lidových staveb v Kouřimi jsou spjaty s výstavbou vodního díla v zátopové oblasti Želivky.  Roku 1972, si mnozí uvědomovali historickou hodnotu některých lidových staveb, které měly být navždy pohřbeny v hlubinách. Několik objektů bylo rozebráno a přeneseno na jiné místo, kde by nestály v cestě vodní nádrži. Byla vybrána Kouřim.

Prvních pět staveb zde bylo zpřístupněno veřejnosti už roku 1976. Dnes zde můžeme obdivovat lidovou architekturu snad celých Čech a navíc přitom porovnávat vesnický život v čase – stavby pocházejí z druhé poloviny 18. století až z padesátých let 20. století.

Soubor lidových staveb

V současné době muzeum představuje devět větších památek lidové architektury z oblasti středních, východních a severních Čech. Středočeský region je zastoupen stavbami ze širší oblasti Posázaví, Benešovska, Polabí a povodí Berounky. Všechny expozice jsou vybaveny dobovými interiéry a dokumentují tak život na venkově.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: k dispozici text Aj, Nj, Ij, Fj
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano

Muzeum lidových staveb je do konce roku 2015 z technických důvodů uzavřeno!

Soubor lidových staveb 30 - 150 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz