Michal Kavalčík (Ruda z Ostravy)

Datum narození: 13.6.1975 / Místo narození: Český Těšín, Československo

Michal Kavalčík narozený 13. června 1975, v Českém Těšíně, je známý pod přezdívkou Ruda z Ostravy nebo Ostravak je český herec, zpěvák a moderátor. Ruda z Ostravy vystudoval Ostravskou konzervatoř, obor hudebně-dramatický, v letech 1992–1998 vystupoval v divadlech v Ostravě, Českém Těšíně a v Liberci. Účinkoval v muzikálech Dracula, Evita, Hamlet a Krysař, v současnosti hraje v muzikálech Cikáni jdou do nebe (titulní role Lojko Zobara) a je reportérem KnorTime na TV Barrandov, kde mimo jiné účinkoval v pořadu Vtip za stovku.

Od 18 let pracuje jako rozhlasový moderátor (stanice Morava, Hrad, Euro-K, City, Blaník a Bonton). Do povědomí široké veřejnosti se dostal pomocí pořadů Na stojáka a X Factor pod přezdívkou Ruda z Ostravy. S pomocí Noisebrothers vytvořil hudební klip „Markéta“ – parodie na píseň „Falling Slowly“. 

S Martinou Pártlovou a za pomoci Janka Rubeše a United labels, SE, zase klip „Ostrava“, který paroduje píseň „Empire State of Mind“ od Jay-Zho a Aliciy Keys. Tento videoklip se stal během 2 týdnů s 1 750 000 zhlédnutími nejsledovanějším videoklipem všech dob českého internetu.

20. září 2010 se uskutečnila premiéra nového klipu nazvaného „Veřejný nepřítel“ , jež je parodií na klip slovenského rappera Rytmuse. Původní klip odehrávající se v Bratislavě byl nazván „Verejný nepriateľ“. Klip byl natočen pod produkcí United Labels.

20. prosince 2010 si tento fenomén českého internetu připsal na svůj účet další prvenství a umístil na Youtube první český hudební klip ve 3D. Happy brzdej, Natašo! je parodií na Birthday song kanadského písničkáře Jona Lajoie a Ruda z Ostravy jej natočil opět v produkci United labels.

Jednou z jeho posledních hudebních parodií je zatím Tata zvrací, „cover“ slavné písně Paparazzi Lady Gaga.

V roce 2011 zazpíval na Frekvenci 1 Petře Kvitové na oslavu vítězství ve Wimbledonu píseň Každý ti to Petro závidí (předělávka písně Každý mi tě lásko závidí od Michala Davida).

V roce 2013 nazpíval s Yettym píseň Cysta, která paroduje píseň Cesta od skupiny Kryštof a Tomáše Kluse.

V roce 2014 vydal Ruda nový song jménem Vlasta. Jde o parodii na Eminema s dosti krutým obsahem.

Poprvé jako herec se objevil v roce 1995 v pohádce Zlatník Ondra, kde si zahrál hlavní postavu.

V roce 1996 si zahrál strážného Janka v televizní inscenaci O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech.

V roce 2009 dostal příležitost ve dvou televizních seriálech – ve Vyprávěj se pouze mihl v jedné z epizodních rolí a v seriálu První krok televize Nova si zahrál jednu z hlavních rolí - profesora hudby.

Naposledy jsme mohli vidět v roce 2012 Michala Kavalčíka ve filmu Zejtra napořád, kde si zahrál vděčnou roli vymahače dluhů.

V listopadu 2010 obdržel Ruda z Ostravy Cenu Óčka v nové kategorii nejlepší zakázaný klip.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz