Muzeum Karlovy Vary

Nová Louka, 360 01, Karlovy Vary, Tel.: +420 353 226 252, novalouka@kvmuz.cz
Karlovy Vary/Muzea / Galerie - Karlovy Vary




Muzeum pečuje o sbírky užitého umění - cín, sklo, porcelán, nábytek; národopisné sbírky, nábytek, textil, nářadí a nástroje; sbírky uměleckých řemesel a práce karlovarských puškařů a brusičů vřídlovce; sbírky k vývoji lázeňství; sbírky regionální grafiky, plastik, obrazů, starých tisků; sbírky archeologické a přírodovědné.

Muzeum v Karlových Varech bylo založeno krátce po roce 1865 na popud významného balneologa Med. Dr. Josefa Löschnera jako jednotná městská instituce společně s regionální knihovnou a archivem. Díky karlovarským patriotům a sběratelům se postupně podařilo shromáždit rozsáhlé sbírky dokumentující typická karlovarská řemesla. Nejstaršími muzejními sbírkami se staly kolekce lázeňských koflíků a karlovarských hornin, zejména rozličných forem vřídlovce.

Od roku 1876 bylo veřejnosti zpřístupněno také soukromé muzeum rytce skla Antona Pitroffa, nadšeného sběratele předmětů a kuriozit všeho druhu, jež, jak uvádí v katalogu svého muzea, „zajímají nejen učence a vědce, ale i každého laika, kde si může každý vybrat, co jej zajímá“. Pitroffova sbírka byla podle přání sběratele začleněna do městského muzea.

V roce 1937 obohatila fondy městského muzea soukromá sbírka lázeňského lékaře dr. Karla Davida Bechera, jenž mj. shromáždil unikátní soubor literatury o Karlových Varech. Před druhou světovou válkou byla do muzea předána sbírka terčů a střeleckých trofejí karlovarského střeleckého spolku.

Součástí městského muzea se stala i soukromá národopisná sbírka (lidový nábytek, lidové oblečení aj.) sběratele Paula Webera z Hohengrundu. Četnými dary obohatil muzejní sbírky také karlovarský národopisec Josef Hofmann (1858-1943). O úspěšný rozvoj muzea do druhé světové války se zasloužili jeho ředitelé dr. Karl Ludwig (1868-1931, archivář) a dr. Viktor Karell (1898-1979, profesor obchodní akademie) jakož i správci Josef Knett a Anton Rudolf.

Muzeum je dnes moderním informačním a badatelským centrem pro dokumentaci karlovarského lázeňství a historicko-stavebních památek Karlovarska. Mimo tohoto poslání spravuje další své pobočky v Karlovarském kraji se specializovanými expozicemi v Jáchymově, Nejdku, Žluticích a Horní Blatné.

Stálá expozice nabízí přehled o dějinách a přírodě Karlovarska s důrazem na specifika lázeňského města. Prezentuje živou a neživou přírodu s poukazem na ekologii, archeologické nálezy, vývoj osídlení kraje, počátky měst a hornické činnosti v regionu, cenné středověké a barokní plastiky, historii a rozvoj lázeňského města od 15. století po dnešek, slavné karlovarské lékaře i návštěvníky, karlovarská řemesla, umělecko-historické sbírky a produkci karlovarských porcelánek a sklárny Moser.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: papírový průvodce v němčině, angličtině a ruštině
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků:  Aj
Poslední návštěva: 16.00 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano

Muzeum je zavřené z důvodu rekonstrukce.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz