Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Vavrečkova, 760 01, Zlín, Tel.: +420 573 032 301, info@muzeum-zlin.cz
Zlín/Muzea / Galerie - Zlín




Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně má pro stálé expozice ve 14|15 Baťově institutu vyhrazeno celé 3. nadzemní podlaží. Expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost představuje historii firmy Baťa od jejího založení v roce 1894 až do znárodnění československé části koncernu po druhé světové válce. Do této expozice jsou organicky začleněny bývalé stálé expozice muzea umístěné v Obuvnickém muzeu a na zlínském zámku. Zakomponování kolekcí obuvi a obuvnických strojů do expozice přirozeně vyplynulo z toho, že základ sbírek byl tvořen původními baťovskými sběry a výrobky. Také expozice o historii zlínského filmu těží z tvorby světoznámých tvůrců animovaného filmu Hermíny Týrlové a Karla Zemana i dalších generací filmařů, jakož i z vytvoření skupiny hraného filmu pro děti a mládež a následně dodnes existujícího dětského filmového festivalu ve Zlíně.

Princip Baťa. Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2013 získalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně za stálou expozici „Princip Baťa. Dnes fantazie, zítra skutečnost“, zpřístupněnou dne 1. května 2013. Expozice mapuje dějiny baťovského koncernu od založení firmy až do jejího znárodnění v roce 1945. Stručně shrnuje i poválečný vývoj. Baťovská éra je rozdělena do řady témat, která se zabývají základními obory působnosti koncernu od výroby, budování zahraničních společností přes prodej, reklamu, dopravu až po nevýrobní sféru. Další díl expozice je věnován zlínskému filmovému studiu, jeho historii, produkci a osobnostem s ním spojených. Závěrečným okruhem je fenomén moderního cestovatelství s prezentovaným sbírkovým fondem inženýrů Hanzelky a Zikmunda, Eduarda Ingriše a Stanislava Škuliny.

Expozice Františka Bartoše

V 5. poschodí 14. budovy se nachází expozice rodáka předbaťovského Zlínska a významné české osobnosti druhé poloviny 19. století Františka Bartoše, vynikajícího pedagoga, etnografa, folkloristy i dialektologa. První část expozice představuje život a dílo Františka Bartoše, druhá část, nazvaná Bartošova herna, vychází z průkopnické části jeho díla – dětského folklóru. Součástí je například replika kalendáře z konce 19. století, v němž budou moci malí návštěvníci doplňovat pranostiky, pohrají si se správným zněním přísloví či nářečními výrazy. Pro ty úplně nejmenší jsou pak k dispozici dřevěné kostky s motivy pohádek sesbíranými Františkem Bartošem, pexeso, a dokonce i dřevěné loutkové divadlo. Zajímavým doplňkem celé expozice je také nová nářeční mapa Moravy, kterou sestavil Josef Kolařík, přední český znalec dialektu.

Možnost průvodce: ne
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 17:00 hod.
Doba prohlídky: 45 min
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
Služby: Videoprojekce filmů H+Z, přednášky, koncerty, divadelní představení, Vánoce v muzeu, den řemesel, velikonoční předvádění.
  Otvírací dny Čas
celoročně Út–Ne 10:00 - 18:00
Stálá expozice + krátkodobé výstavy 25 - 129 Kč
Krátkodobé výstavy 25 - 59 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz