Martin Dejdar

Datum narození: 11.3.1965 / Místo narození: Vysoké Mýto, Československo

Martin Dejdar je neodlučitelně spjat s postavou rošťáka Barta v kultovním americkém seriálu Simpsonovi, jehož hlas namlouvá již více než 20 let. Pravidelně se objevuje i v mnoha dalších seriálech, filmech a televizních pořadech, do zlatého fondu televizní zábavy vstoupil například jeho bleskový náčrt Mrazíka v pořadu Šance. Proslavil ho však především historicko-dobrodružný seriál České televize Zdivočelá země, hudební film Šakalí léta nebo komediální drama Učitel tance, které mu dokonce vyneslo sošku Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon. Kromě toho Martin Dejdar nezapomíná ani na divadlo – je dlouholetým členem souboru divadla Ypsilon, kde se objevil mimo jiné ve hrách Vosková figurína, Tak jako tak, Horké to někdo rád, Sebevrah nebo Mozart.

Martin Dejdar se narodil 11. 3. 1965 ve Vysokém Mýtě. Vystudoval pražské DAMU. Po studiích v roce 1987 nastoupil do studia Ypsilon (např. hry Praha stověžatá, Horror band, Amerika nebo Vosková figurína, Mozart v Praze, aj.). Hostoval i v jiných divadlech, mj. v Realistickém divadle, kde se představil např. ve hrách Sluha dvou pánů, Othello nebo Anna Karenina.

Do diváckého podvědomí se dostal především díky mnoha filmovým rolím, pro které byl vybrán díky svému charismatu a temperamentnímu projevu. Ve filmu debutoval již v roce 1985 v povídkovém snímku Zelená léta. Velkou charakterní roli mu nabídl M. Luther v šestidílném seriálu o českých emigrantech podle námětu P. Kohouta s názvem Konec velkých prázdnin.

Snad nejlepší herecký výkon ale podal ve filmovém muzikálu Šakalí léta (1993), kde ztvárnil hlavní roli výstředně oblečeného mladíka Bejbyho, který je úplně posedlý rokenrolovou muzikou. Neméně přesvědčivý výkon podal ve filmu Učitel tance (1994), za nějž získal prestižní cenu Český lev 2005 za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Dále se objevil např. ve filmech Amerika (1993), Slunce, seno, erotika (1991), Proč (1987), Příliš hlučná samota (1994) nebo Zdivočelá země.

Kromě herectví využil svůj nezaměnitelný hlas i pro dabing. Svůj hlas propůjčil postavičce Bárta Simpsona v americkém animovaném seriálu The Simpsons, dále např. myšákovi ve filmu Myšák Stuart Little, nebo postavě baby Jagy v nesmrtelné ruské pohádce Mrazík.

Martin Dejdar je také známým moderátorem. V letech 1992 – 1994 uváděl na ČT1 pořad Šance a od roku 1997 pořad Ptákoviny vysílaný na TV Nova. S dalších pořadů můžeme jmenovat Silvestr 1999 (ČT1) nebo Miss České republiky 2000 (TV Nova). Martin Dejdar je ženatý a v roce 1998 se mu narodil syn Matěj. (Zdroj: CSFD.cz, autor: Martin "blues" Daneš)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz