Markéta Častvaj Plánková

Datum narození: 15.4.1978 / Místo narození: Nové Město na Moravě, Československo

Markéta Častvaj Plánková je česká herečka, zpěvačka a moderátorka. Narodila se 15.dubna 1978 v Novém Městě na Moravě. Známou se stala především díky seriálovým rolím v seriálu Rodinná pouta, Světla pasáže a Ordinace v růžové zahradě. Je výborná zpěvačka, všestranně hudebně nadaná - hraje na akordeon, zobcovou flétnu a klavír. Je členkou hudební skupiny Botafogo (spolu s kolegy s Ypsilonky Janem Jiráněm a Danielem Švábem).

Je absolventkou kroměřížské hudební konzervatoře, poté se hlásila na JAMU. Tam to nevyšlo a až o něco později bala přijata na pražské DAMU - vystudovala Katedru alternativního a loutkového divadla. Během studií učila na konzervatoři a také začala hrát v ateliéru Jana Schmida. Velmi brzy pak byla obsazována do nejrůznějších rolí v inscenacích divadelního souboru Studia Ypsilon, kde účinkuje dodnes. Hrála v seriálu Zdivočelá země (2001). V roce 2005 jí do hlavní role svého televizního filmu Slečna Julie obsadil legendární režisér Jiří Krejčík.

Dva roky byla moderátorkou nedělního pohádkového pásma ČT pro děti Edův pohádkový balík. V seriálu Rodinná pouta hrála Hedviku Liškovou-Valentovou (vybral si ji někdejší režisér seriálu Jan Sládek). Hrála v seriálu Světla pasáže, který od února 2007 vysílala televize Nova. Od března 2008 do roku 2013 hrála v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Od roku 2014 hrála v seriálu První republika.

Z divadelních rolí ve Studiu Ypsilon účinkovala v Orfeovi v podsvětí (režie Jan Schmid), rovněž ve Schmidově česko – kanadském projektu Já a ostatní. Dále hrála v Oprátce (Dvorní dáma a jiné), nyní účinkuje v Praze stověžaté (Drahomíra, Anča Vzaduhladká), ve Třech mušketýrech (Ketty), v Kometě Hanzelínově (Zpěvačka Věra), v Rusalce (Lesní žínka). S herci z Rodinných pout také objížděla Česko s putovním představením divadelní komedie Postel plná cizinců (Helga, Simone).

Při natáčení Rodinných pout se sblížila s ženatým hereckým kolegou Romanem Štolpou, se kterým má nemanželskou dceru. Otěhotněla ve stejné době, kdy natáčela seriál Světla pasáže, takže scénáristka Eva Papoušková musela dokonce přepsat scénář. Dcera Agáta, se kterou žije v pražském Karlíně, se jí narodila v roce 2005. Od roku 2009 s nimi žije i Daniel Častvaj, za kterého se vdala v říjnu 2010. 1. května 2011 se jim narodila dcera Julie.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz