Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
9.6.2016 19:00 Divadlo Kalich Vstupenky

Není v současné světové dramatice mnoho her, které by nabízely hned tři velké příležitosti pro ženy – herečky. Text nizozemského autora takovou hrou je. Disponuje životní moudrostí, humorem a zároveň je v něm odvěký příběh běhu času, vnímaný přes model rodiny. Kdy každý z nás dospěje pod ochranou rodičů, aby záhy začal chránit je, starat se o ně a doufal, že je pro svoje Dětské akce tím, čím byli rodiče pro něho. Toto odvěké střídání generací přináší pravdy, ale i trpkost, ironii života a humor jako zbraň, díky níž je možné přežít. Tři ženy rekapitulují po smrti manžela a otce svůj život. To, kam se dostali a co je čeká. Život je ale velmi zvláštní a najednou se ocitnete tam, kde byste to nejméně čekali. Například v Thajsku…


Režisérem inscenace je Jakub Nvota, autorem scény čerstvý majitel Ceny Alfréda Radoka Martin Černý, kostýmů Lucie Loosová. 

Po boku Ivy Janžurové hrají Barbora MunzarováSabina Remundová a Miroslav Vladyka. „Není v současné světové dramatice mnoho her, které by nabízely hned tři velké příležitosti pro ženy – herečky. Komedie Na mělčině takovou hrou je. Disponuje životní moudrostí, humorem a zároveň je v ní odvěký příběh běhu času, vnímaný přes model rodiny. Každý z nás dospěje pod ochranou rodičů, aby záhy začal chránit je,  starat se o ně a doufal, že je pro svoje děti tím, čím byli rodiče pro něho. Toto odvěké střídání generací  přináší pravdy, ale i trpkost, ironii života a humor jako zbraň, díky níž je možné přežít,“ říká režisér Nvota.

 Janžurové hrdinka Ingrid je čerstvě ovdovělá matka dvou dcer:  Mia (Sabina Remundová) má pubertální děti, přebujelý pocit zodpovědnosti, starost o mámu a nefunkční manželství. Mladší Roos (Barbora Munzarová), bývalá školní kráska, děti nemá. Zato má přepychovou rezidenci v Bangkoku…a nefunkční manželství. Čtyřlístek hrdinů doplňuje melouchař a bývalý spolužák dcer Walter (Miroslav Vladyka), který by rád koupil jejich dům na břehu moře. Se všemi třemi se Ingrid na stará kolena vydává na misi pod heslem „budete šťastní, ať se vám to líbí, nebo ne“. Zamíří do Thajska, kde budou praskat ledy, tajemství i urny.

 Na mělčině je originální komedie, trochu absurdní, s překvapivými zvraty a hlavně až do konce s drápavým podtónem. Nabízí portrét čtyř osamělců, kteří dělají všechno pro to, aby ze svých životů oškrábali rez a zbavili se strachu, že jednou skončí jako vorvaň uvíznutý na mělčině… Její autor Frank Houtappels (1968) vystudoval herectví v Amsterdamu. Kromě herectví se úspěšně věnuje i psaní divadelních her. Jeho prvotina Aan het Eind van de Aspergetijd se hrála v rámci turné po celém Nizozemí. Houtappels pracuje také jako filmový a televizní scénárista. Díky hře Na mělčině si získal pověst autora schopného neobyčejně citlivě popsat i ta nejzastrčenější zákoutí ženské duše.

Autor: Frank Houtappels

Režie: Jakub Nvota

Scéna: Martin Černý

Kostýmy: Lucie Loosová

Délka představení: 140 minut (pauza 20 min)



Divadlo Kalich

divadlo-kalich-2-1.jpg
Jednou z nejvyhledávanějších divadelních scén u nás je pražské Divadlo Kalich sídlící přímo v centru města. V činoherních vystoupeních, muzikálech, tanečních představeních nebo na koncertech tady můžete vidět ty nejlepší české i zahraniční umělce. Dramaturgie divadla se zaměřuje na uvádění českých premiér, aby tak diváky seznámila s aktuálním děním na světové kulturní scéně. Divadlo vybudoval Michal Kocourek, který je dodnes jeho ředitelem.
Mapa - Divadlo Kalich

Jungmannova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 296 245 311
E-mail: pokladna@kalich.cz
Web: http://www.divadlokalich.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz