Iva Janžurová

Datum narození: 19.5.1941 / Místo narození: Žirovnice, Protektorát Čechy a Morava (dnešní Česká republika)

Iva Janžurová patří už několik desítek let k nejznámějším a nejoblíbenějším českým herečkám. Na prknech Divadla na Vinohradech a Národního divadla vytvořila během dlouholetého působení mnoho těžko zapomenutelných postav z klasického i moderního repertoáru. Dodnes vysílané jsou televizní pořady z 60. let, ve kterých hrála. Třeba v muzikálové sérii Píseň pro Rudolfa III. hrála dceru později zakázaného herce Darka Vostřela, podobnou roli měla i v tehdy kultovním seriálu Eliška a její rod a v mnoha dalších. Filmové publikum ji zná jako výbornou komediální herečku 70. let. Méně je známé, že kromě komedií tehdy nic hrát nemohla, aby ve vážných rolích publiku neimplantovala do duší nějaké ideově závažné myšlenky. Iva Janžurová je také matkou dvou dcer, které má s režisérem Stanislavem Remundou. Obě její dcery, Theodora a Sabina Remundovy, zůstaly v oboru.

Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici u Pelhřimova. Po vzoru rodičů (oba byli učitelé) nastoupila na pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale nakonec zvítězila láska k divadlu a v roce 1963 absolvovala pražskou DAMU. Po ročním angažmá v libereckém divadle F. X. Šaldy se stala v roce 1964 přední členkou Divadla na Vinohradech, kde působila do poloviny 80 let. Od roku 1988 je členkou činohry Národního divadla.

Již v 60. letech se proslavila rolemi v dramatu KOČÁR DO VÍDNĚ, dále v komediích PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY, SVATBA JAKO ŘEMEN a SVĚTÁCI. Počátkem 70. let po dvojroli paní Kelettiové-Stubové v komedii PANE, VY JSTE VDOVA (za kterou dostala Cenu pro nejlepší herečku na MMF fantastických filmů v Terstu), ztvárnila dramatické role ve filmech J. Herze PETROLEJOVÉ LAMPY a MORGIANA.

V 70. a 80. letech se stala jednou z nejobsazovanějších hereček. Kromě komedií např. ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, MAREČKU, PODEJTE MI PERO, nebo COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT se objevila v mnoha televizních filmech, např. IKARŮV PÁD, STRACH MÁ VELKÉ OČI..., nebo seriálech (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA). Často také působila v zábavných pořadech.

Od 90. let hraje také s manželem Stanislavem Remundou (herec, režisér a dramatik) a dcerami Sabinou a Theodorou v rodinném zájezdovém divadle. Je držitelkou dvou Českých lvů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmech CO CHYTNEŠ V ŽITĚ (1998) A VÝLET (2002). Ze spolupráce s režisérkou Alice Nellis vzešlo ještě ocenění za Nejlepší herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Soči (2000) za roli ve filmu ENE BENE. Dále je držitelkou Ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie.

V poslední době se také vžila do role zasloužilé babičky. Má čtyři vnoučata - Alfréda, Kajetána, Vincenta a Adýnku.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Petr "contrastic" Kubíček)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz