Národní galerie v Praze - Valdštejnská jízdárna

Valdštejnská, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 257 073 136, info@ngprague.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Národní galerie v Praze - Valdštejnská jízdárna

narodni-galerie-v-praze-valdstejnska-jizdarna-2.JPG
Valdštejnská jízdárna je součástí sídla Senátu Parlamentu ČR, kterému patří areál Valdštejnského paláce, Valdštejnská zahrada, Kolovratský palác a Malý Fürstenberský palác. Národní galerie v Praze využívá prostor Valdštejnské jízdárny ke krátkodobým výstavním projektům. Po náročné rekonstrukci v roce 2000 byla jízdárna opět zpřístupněna veřejnosti.
Mapa - Národní galerie v Praze - Valdštejnská jízdárna

Valdštejnská, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 257 073 136
E-mail: info@ngprague.cz
Web: http://www.ngprague.cz/objekt-detail/valdstejnska-jizdarna


Provoz tzv. jízdárny s sebou nesl vysoké náklady a původní účel přestala jízdárna plnit na konci 19. století. Po první světové válce v důsledku pozemkové reformy byla pozastavena probíhající rekonstrukce paláce a současně s tím rodina Valdštejnů pronajala jízdárnu mladoboleslavské automobilové továrně Laurin & Klement. V roce 1926 toto nájemní právo přešlo na Akciovou společnost, dříve Škodovy závody v Plzni, po níž si budovu jízdárny pronajímaly další podniky automobilového průmyslu (roku 1928 Elka, výzbroj a opravy automobilů, s. s r.o. v Praze, a roku 1938 Akciová společnost pro automobilový průmysl).

Pronájem jízdárny autodílnám pokračoval i po válce. Přibližně ve stejné době byla před jízdárnou zahájena výstavba nepříliš povedeného Výstavního pavilonu hlavního města Prahy, který později sloužil[zdroj?] Ministerstvu informací a v roce 1953 byl pronajat Čs. krátkým filmem. V souvislosti s výstavbou stanice metra Malostranská byla v roce 1974 budova zdemolována.

V roce 1950 bylo naplánováno, že ve sklepích jízdárny vzniknou halové garáže, u zdí jízdárny a pavilonu pak měl vzniknout výtah pro automobily. Nakonec však bylo rozhodnuto, že se jízdárna stane výstavní galerií. Valdštejnskou jízdárnu začala využívat Národní galerie.

V roce 1997 zahájila Kancelář Senátu přípravu celkové rekonstrukce Valdštejnské jízdárny. Jednalo se přitom o poslední část rekonstrukce Valdštejnského areálu. Obnova jízdárny byla dokončena v roce 2000.

15. června 2000 předal Senát slavnostně Valdštejnskou jízdárnu do užívání Národní galerii, během předání byla podepsána smlouva o dlouhodobém pronájmu.

Citlivou rekonstrukcí jízdárny se podařilo odstranit řadu stavebních a statických poruch, vedle toho byly odstraněny nevhodné stavební zásahy učiněné v předchozích letech a podařilo se architektonicky obnovit historický ráz jízdárny a prostor paláce vůbec.

Výstavní plochy ve Valdštejnské jízdárně jsou inovované a klimatizované a zcela vyhovují účelům výstav cenných uměleckých děl. Prostory Valdštejnské jízdárny se v minulosti staly místem retrospektivních expozic děl Maxe Švabinského, Václava Brožíka, Slávy barokní Čechie, Františka Ženíška a dalších.

(Zdroj: Wikipedie)

  Otvírací dny Čas
Celoročně Po - Ne 10:00 - 19:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz