Městské muzeum Nová Paka – Klenotnice drahých kamenů

F. F. Procházky, 509 01, Nová Paka, Tel.: +420 493 721 943, klenotnice@muzeum.cz
Nová Paka/Muzea / Galerie - Nová Paka




V muzeu můžete využít úschovnu zavazadel, šatnu, WC a obchod s upomínkovými předměty.

Nejstarší zprávy o sběru drahých kamenů a jejich zpracovávání v Podkrkonoší pocházejí již ze 14. století, z doby vlády Karla IV. První sběratelé pocházeli ze severní Itálie a po nich se této činnosti začali věnovat i místní obyvatelé, kteří si tak mnohdy přivydělávali na živobytí.

Za účelem uložení a vystavování exponátů z přírodovědných sbírek byla vystavěna a v roce 1996 otevřena budova Klenotnice. Další významnou přestavbou pak expozice prošly v letech 2010-2012.

V současné době se zde můžete seznámit s vyvřelými horninami a minerály v Expozici vulkanismu, se zkamenělinami v Expozici geologického vývoje, drahými kameny v Expozici drahých kamenů a medijními kresbami v Expozici spiritismu.

Zdejší sbírky jsou řadou odborníků vysoce ceněny a v mnohém předčí sbírky jiných, daleko významnějších institucí.

Expozice vulkanismu



Expozice vulkanismu je zaměřena na bohatou sopečnou činnost na sklonku prvohor, která ve zdejším kraji zanechala nesmazatelné stopy. Její produkty, magmatické horniny označované jako melafyry, jsou známé bohatým obsahem mandlí a geod s drahými kameny, jejichž ukázky jsou vystaveny v Expozici drahých kamenů. Různé typy hornin a sopečných útvarů jsou k vidění v několika vitrínách. Unikátní ukázka vrtného jádra přiblíží návštěvníkům principy geologického průzkumu. Součástí expozice je také geologická mapa, která zobrazuje velkou různorodost geologického podloží Podkrkonoší.

Expozice geologického vývoje



Expozice geologického vývoje návštěvníkům představuje jednotlivá geologická období naší minulosti, od samotného zrození planety Země až po současnou dobu. Na ukázkách zkamenělin a hornin je zřetelně vidět vývoj fauny a flóry, od prvních známek života, přes trilobity, zkamenělé stromy, dinosaury nebo mamuty, až po zvířata a rostliny, které s námi obývají planetu dnes. Největší část expozice je věnována zkřemenělým "dřevům" prvohorních rostlin, jichž je Novopacko proslulým nalezištěm. Kromě několika desítek jejich vzorků ve vitrínách můžete nejmohutnější zkamenělý strom spatřit v zahradě před Klenotnicí.

Expozice drahých kamenů



Expozice drahých kamenů představuje výběr z obsáhlé muzejní sbírky broušených a leštěných "polodrahokamů", které pocházejí z nalezišť v okolí Nové Paky. Mezi ostatními vyniká množství vzácných, přes sto let starých nálezů z lokalit, které jsou dnes již nedostupné či vyčerpané. Můžete tak obdivovat gigantické geody z lomu Hvězda, neobvykle zbarvené acháty z Kumburského Újezdu, velké kusy jaspisu z Kozákova či hvězdový křemen z vrchu Strážníka. Milovníci šperků zde naleznou ukázky výrobků zhotovených ze zdejších kamenů zdejšími umělci. Část výstavních prostor je také vyhrazena pro každoroční sezónní zápůjčky exponátů od soukromých sběratelů, kteří zde vystavují poklady ze svých sbírek.

Expozice spiritismu



Nová Paka se stala centrem spiritistického hnutí díky působení vůdce spiritistů Karla Sezemského (1860-1922). Jím založené nakladatelství Spirit vydávalo množství okultních publikací a rovněž periodikum Posel záhrobní, které vycházelo téměř 40 let. Ukázky těchto knih a dalších předmětů spjatých s "duchařením" najdete ve vitrínách. Hlavní část expozice však představuje muzejní sbírka spiritistických kreseb, platící za největší sbírku tohoto typu u nás a jednu z největších v Evropě. Kresby vznikaly při spiritistických seancích většinou před rokem 1945 a byly vystavovány na prestižních akcích v několika evropských zemích.      

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce: Aj, Nj, Pl
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas

celoročně

Út - Ne 8:30 - 12:0
13:00 - 16:30  

 

Vstup do Klenotnice 20 - 35 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz