Muzeum egyptské princezny aneb cesta kolem světa Moravská Třebová

Svitavská, 571 01, Moravská Třebová, Tel.: +420 461 311 203, muzeum@ksmt.cz
Moravská Třebová/Muzea / Galerie - Moravská Třebová




Mimoevropská sbírka, kterou L. V. Holzmaister muzeu věnoval, je stále odlišuje od jiných muzeí srovnatelné velikosti a podobného – vlastivědného - zaměření.  Většinou jde o artefakty z přelomu 19. a 20. století, výjimku tvoří především staroegyptská kolekce a čtyři samurajské meče, z nichž jeden má čepel z počátku 15. století.

Expozice byla reinstalována a obohacena o výtvarné a multimediální prvky. Návštěvník nahlédne do pracovny mecenáše L. V. Holzmaistera, v jeho stopách navštíví Indii, Barmu, Tibet a Japonsko a cestou v čase se dostane až do starého Egypta, kde se seznámí s půvabnou Hereret - v závěru expozice již není vystavena jen její mumie, ale je zde představena i její skutečná někdejší podoba.

Dále je v muzeu instalována stálá expozice Galerie Františka Strážnického. Byla realizována Kulturními službami města Moravská Třebová ve spolupráci s Klubem přátel díla Fr. Strážnického.

Počátky moravskotřebovského muzea jsou spojeny s činností zdejšího vzdělávacího spolku. Spolek pro další vzdělávání obchodnického a živnostnického stavu byl založen v roce 1872 a budování muzejní sbírky patřilo od samého počátku k jeho proklamovaným cílům. Druhá polovina 19. století byla i v Moravské Třebové obdobím rozvoje průmyslu. Prvotním cílem vzdělávacího spolku bylo proto podpořit drobné živnostníky v existenčním boji s velkoprůmyslovým kapitálem.

Systematická sbírkotvorná činnost začala po úspěšné výstavě řemeslných výrobků, která se konala v srpnu 1875. Exponáty z výstavy byly pak doplňovány přírodninami, uměleckořemeslnými výrobky, mincemi, starými dokumenty a knihami, ale také předlohami pro řemeslnou výrobu. Po definitivním rozpadu řemeslnických cechů byla muzejní sbírka obohacena množstvím cechovních památek. Sídlo spolku a muzea se několikrát změnilo v důsledku rozšiřování sbírky, která potřebovala stále větší prostor. Zakladatelé spolku však zažili určité zklamání, když jejich činnost neměla očekávaný ohlas právě u drobných řemeslníků a obchodníků, jejichž zájmy chtěli především hájit.

Na počátku 20. století došlo ve vývoji muzea k významnému posunu zásluhou mecenáše L. V. Holzmaistera.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: v němčině
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Němčina - částečně.
Doba prohlídky: 30 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
 duben - září Út - Pá

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

  So - Ne

14:00 - 16:00

říjen - březen Út - Pá

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Muzeum egyptské princezny aneb cesta kolem světa 30 - 50 Kč
Galerie Františka Strážnického  10 - 20 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz