Muzeum Dr. Šimona Adlera

Dobrá Voda, 342 01, Hartmanice, Tel.: +420 378 370 700, adler@zcm.cz
Hartmanice/Muzea / Galerie - Hartmanice




Muzeum je umístěno v osadě Dobrá Voda nad Hartmanicemi poblíž kostela sv. Vintíře a léčivého pramene vyvěrajícího nedaleko od něj. Úvod expozice je věnován  životu Dr. Šimona Adlera a osudům jeho synů - Sinae a Matytiahu, žijících v Izraeli. Dokumentuje 110 zaniklých židovských obcí a předměty každodenního života Židů na Šumavě na přelomu 19. a 20. století, kulturu a náboženství židovských obyvatel v západočeském příhraničí a připomíná také 110 zaniklých židovských obcí s dochovanými stavebními památkami. 

Muzeum vzniklo z iniciativy a za finančního přispění pana Matytiahu Adlera, viceprezidenta Touro College Jerusalem - New York, nákladem města Hartmanice a Ministerstva kultury ČR. Jeho součástí je auditorium pro 50 návštěvníků. V budově je dále umístěna expozice historie Hartmanic a okolí, včetně ukázek tradičních šumavských řemesel.

Muzeum bylo vybudováno jako památník židovského historika a rabína Dr. Šimona Adlera, který se zde narodil a v roce 1944 se stal obětí holocaustu. V muzeu je rovněž prezentována kultura a náboženství židovských obyvatel v západočeském příhraničí.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Němčina, angličtina.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Duben - říjen Út - Ne

9:00 - 12:00

12:30 - 17:00

Říjen - březen Út - Ne

9:00 - 12:00

12:30 - 16:00

Muzeum Dr. Simona Adlera 20 - 40 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz