Muzeum Dolní Věstonice - expozice Věk lovců a mamutů

Dolní Věstonice, 691 29, Dolní Věstonice, Tel.: +420 519 517 603, rmm@rmm.cz
Dolní Věstonice/Muzea / Galerie - Dolní Věstonice




Muzeum se věnuje nejen nálezům z doby kamenné, ale i dalším etapám vývoje tohoto archeologického naleziště. Například je k vidění popis nálezu hrobu dvou jedinců. Ten objevili vědci teprve nedávno v roce 1986. Při dnešní návštěvě Dolních Věstonic je nutné si uvědomit, že namísto obrovských vodních ploch dvou Novomlýnských nádrží, které uměle vznikly nedávno, se zde rozprostíral prales obklopující meandry Dyje.

Archeologická expozice podává přehled poznatků o archeologických lokalitách ze starší doby kamenné, které byly zkoumány v katastrech Dolních Věstonic a sousedního Pavlova. Světovou proslulost věstonickému nalezišti přinesly systematické výzkumy, které v letech 1924 - 1938 prováděl Karel Absolon. K jeho nálezům patří také jedinečná Věstonická venuše, soška ženy z pálené hlíny.

Další rozsáhlé výzkumy mezi lety 1947 - 1978 vedl Bohuslav Klíma v blízkosti předešlých poloh, ale také v sousedním Pavlově, od něhož je odvozováno pojmenování celé tehdejší archeologické kultury (pavlovien, starší fáze gravettienu, 30 000-25 000 let před současností). Rozsáhlé výzkumy záchranného charakteru probíhaly v osmdesátých letech. V současnosti jsou realizovány výkopy v terénu a zpracování výzkumů z minulých desetiletí pod vedením Jiřího Svobody Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Brně.

Starší část expozice (1. patro) poskytuje informace o jednotlivých fázích vědeckých výzkumů a ilustruje metody bádání. Dokumentovány jsou geologické a pedologické poměry na severovýchodním předpolí Pavlovských vrchů, rostlinstvo a zvířena dob ledových. Předvedeny jsou kamenné a kostěné předměty s náznakem technik jejich výroby. Zastoupeny jsou ukázky kosterních pozůstatků tehdejších lidí a také významné nálezové situace. Zvláštní pozornost je věnována umělecky zpracovaným výrobkům (např. čelenky, náhrdelníky) a plastikám z kostí a hlíny.

Novější část expozice (přízemí) vychází z objevů posledních let. Prezentovány jsou aktuální poznatky o vývoji člověka. Představu o možnostech interpretace nálezových situací na různých nalezištích doplňuje rekonstrukce paleolitického obydlí. Zvláštní místo má rekonstrukce hrobu tří mladých jedinců, nalezeného v Dolních Věstonicích v roce 1986 a výklad o antropologickém výzkumu věstonické populace. Zpřístupněny jsou výsledky vědeckého experimentu, který byl zaměřen na srovnání postupů pravěkých tvůrců a současných lidí při výrobě hliněných plastik.

Zajímavé jsou doklady přípravy barev, které do současnosti ulpívají na drtičích a kamenné podložce po téměř třiceti tisíciletích. Předvedeny jsou také doklady broušení kamenných oblázků a otisky textilií, nejstarších v dějinách lidstva.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Audioprůvodce – angličtina, němčina, francouzština, ruština, polština, italština.
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 30 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Duben So - Ne 9:00 - 16:00
Květen - září Út - Ne 9:00 - 18:00
Říjen So - Ne 9:00 - 16:00

 Pozn.: objednávky prohlídek mimo sezónu na tel. 776 874 587.

Expozice Věk lovců a mamutů 40 - 70 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz