Palác Savarin

Na Příkopě, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 277 008 880, savarin@kolkovna.cz
Praha 1/Památky - Praha 1




Palác Savarin

palac-savarin-1.jpg
Palác Sylva-Taroucca, zvaný také palác Piccolomini nebo Savarin, je pozdně barokní palácová stavba stojící v ulici Na Příkopě, na Novém Městě v Praze. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Na místě dnešního paláce stávalo několik domů, postupně sloučených v jeden celek a průběžně přestavovaných v 16. a 17. století.
Mapa - Palác Savarin

Na Příkopě, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 277 008 880
E-mail: savarin@kolkovna.cz
Web: www.kolkovna.cz


Současná podoba paláce z let 1743–52 má formu rozlehlého vnitrobloku se dvěma dvory, k němuž kdysi přiléhala zahrada a jízdárna. Autorem barokní úpravy vytvořené původně pro rod Piccolominiů, je snad Kilián Ignác Dientzenhofer, po jehož smrti stavbu dokončil jeho zeť Anselmo Lurago.

Roku 1766 palác získali Nosticové, aby o více než sto let později, roku 1885, přešel sňatkem na poslední šlechtické majitele z rodu Silva-Tarouca. Tento rod, původem portugalský, jej od roku 1895 pronajímal (např. Národopisnému museu).

Od roku 1911 je palác v majetku pražské obce, která jej upravila na společenské a kulturní středisko, kvůli čemuž ve 20. století proběhla řada přestaveb.

V průjezdu paláce se nachází pamětní deska s českým a anglickým nápisem tohoto znění:

„V tomto domě se scházeli členové Rotary klubu Praha založeného v roce 1925. Tato deska byla odhalena v roce 2005 u příležitosti 80. výročí založení českého Rotary klubu Praha jako prvního v Československu a 100. výročí založení Rotary International“

Palác označovaný dříve podle majitelů jako palác Piccolomini či palác Sylva-Taroucca je známější pod názvem Palác Savarin. Autorem stavby z roku 1751 je významný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer. Jméno celému objektu dala kavárna, která zde byla otevřena v roce 1933. Kavárna pak byla pojmenována po proslulém francouzském milovníkovi dobrého jídla a pití. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826), jeden z nejznámějších labužníků, gurmánů a gurmetů, je autorem mnoha knih (zejm. Fyziologie chuti) a citátů o jídle a dobrém žití. Není divu, že po něm byly pojmenovány mnohé restaurace, kavárny či pokrmy. Je také určující osobou etikety stolování – jeho zásady se dodržují dodnes. Je i autorem citátu: „Objev nového pokrmu má více smyslu pro štěstí lidského pokolení než objev nové hvězdy.“

V paláci se nachází restaurace Kolkovna, která je otevřena denně od 11:00 do 24:00.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz