Lichtenštejnský palác (HAMU)

Malostranské náměstí, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 234 244 111, jana.sucha@hamu.cz
Praha 1/Památky - Praha 1




Lichtenštejnský palác (HAMU)

lichtenstejnsky-palac-hamu-2.JPG
Lichtenštejnský palác je pozdně barokní stavba, která se nachází na Malé Straně v Praze. Zabírá celou západní frontu Malostranského náměstí a stavebně i komunikačně spojený s vedlejším Hartigovským palácem - v Lichtenštejnském paláci sídlí HAMU, zatímco v Hartigovském paláci její vedení. Palác je chráněn jako kulturní památka České republiky.
Mapa - Lichtenštejnský palác (HAMU)

Malostranské náměstí, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 234 244 111
E-mail: jana.sucha@hamu.cz
Web: https://www.hamu.cz


Na místě dnešního paláce na začátku 15. století stávalo pět domů, jejichž vlastníkem se v letech 1622-23 stal kníže Karel z Lichtenštejna, kterého císař Ferdinand II. po bitvě na Bílé hoře jmenoval českým královským místodržitelem a pověřil ho vyšetřováním a potrestáním vůdcůstavovského povstání, což také Karel udělal. Ten nechal postupně architektonicky sjednotit jednotlivé části paláce. Po jeho smrti jej členové rodu Lichtenštejnů v letech 1742-1790 pronajali poštovnímu úřadu. Až do roku 1753 to byla jediná sběrna poštovních zásilek v Praze.

U příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem v roce 1791 se Josef z Lichtenštejna rozhodl palác přestavět. Tak vzniklo dnešní klasicistníprůčelí. V roce 1848 se tu usídlilo vojsko, kterému byl objekt o dva roky později prodán. V rukou různých armád pak palác zůstal ještě poměrně dlouho. Za druhé světové války zde bylo německé vojenské velitelství. Po roce 1960 se objekt stal dislokovaným sídlem VŠ politické ÚV KSČ. V té době klasicistní sál sloužil jako jídelnu s vestavěnou výdejnou jídel. Na konci 80. let kdy bylo rozhodnuto o rekonstrukci pro potřeby Hudební fakulty AMU, která započala na konci května 1991. Tento zásah byl nejen rekonstrukcí, ale zároveň přeměnou na jednolitý palác.

Dobu někdejšího majitele Karla z Lichtenštejna paláce připomíná 27 hlav na 27 kovových patnících u obrubníku chodníku, dílo akademického sochaře Karla Nepraše.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz