Muzeum Boženy Němcové v České Skalici

Maloskalická, 552 03, Česká Skalice, Tel.: +420 491 451 285, info@bozenanemcova.cz
Česká Skalice/Muzea / Galerie - Česká Skalice




Součástí muzea je i stará roubená škola – Barunčina škola –, která byla otevřena pro veřejnost rovněž v roce 1962. Počátkem osmdesátých let 20. století byla v jejím areálu navíc otevřena expozice dějin válek, především bitvy u České Skalice, kterou mezi sebou v roce 1866 svedla rakouská a pruská vojska.

Každoročně v září se (od roku 1837) v muzeu konají jiřinkové slavnosti, historicky spojené se svatbou Boženy Němcové a Bedřichem Smetanou (Jiřinková polka).

Českoskalické Městské muzeum bylo založeno roku 1902. Shromažďovalo a uchovávalo převážně lokální památky: zbraně, archiválie, národopisné sbírky, doklady archeologické a jiné vlastivědné sbírky.

Po zakoupení pozůstalosti Boženy Němcové od její dcery Bohdany v roce 1919 se zájem muzea soustřeďoval více na osobnost a dílo velké krajanky. Dne 24. 5. 1931 bylo ve staré radnici na náměstí slavnostně otevřeno první české literární muzeum – Muzeum Boženy Němcové.

U příležitosti 100. výročí spisovatelčina úmrtí v roce 1962 byla pod záštitou ministerstva školství a kultury a světové kulturní organizace UNESCO provedena rozsáhlá rekonstrukce historického Steidlerova hostince U Bílého lva v Malé Skalici, dějiště obrozeneckých jiřinkových slavností, a do jeho místností a sálů přemístěno muzeum s literárním archivem a knihovnou a vybudována moderní expozice.

Od září roku 1970 stojí v Jiřinkovém parku před muzeem bronzová plastika sedmnáctileté Barunky Panklové-Němcové, připomínající její účast na prvním Jiřinkovém plese roku 1837. Autorkou plastiky je akad. sochařka Marie Uchytilová-Kučová. Postavení pomníku umožnila veřejná sbírka.

  • Život Boženy Němcové

Expozice na 400 m2 (v objektu Steidlerův hostinec) zahrnuje dokumentaci života a díla Boženy Němcové. Hlavní linie expozice sledují odděleně osudy a zkušenost BN, včetně rodinného kruhu či skupiny přátel, a chronologický vývoj tvorby. Obě linie jsou dokumentovány četnými originály dokumentů (fotografie, první vydání knih, osobní předměty) a předměty sekundárního charakteru (průřez ilustrátorské a sochařské tvorby, kopie archivních dokumentů, prosebných listků, portréty). Samostatným prostorem expozice je historický Jiřinkový sál, v němž Němcová oslavila svou svatbu a zúčastnila se zde první jiřinkové slavnosti.

  • Barunčina škola

Školní třída z 19. století je umístěna v roubené budově školy, do níž byla v letech 1824–1833 zapsána Barbora Panklová a později i její sourozenci. Expozice zprostředkovává atmosféru školství první poloviny 19. století. Informační hodnota expozice zvýrazňuje keramická výzdoba atria školy, která didakticky vytříbenou formou zobrazuje život ve venkovské škole, a to podle povídky Boženy Němcové Pan učitel.

  • Muzeum 1866

Expozice dějin válek popisuje především krvavý konflikt mezi pruskou a rakouskou armádou v roce 1866 v předvečer známé bitvy u Sadové, který vypukl u České Skalice. Prezentace zahrnuje rozsáhlou fotografickou a topografickou dokumentaci bitvy, a především originální výstroj a výzbroj obou armád. Expozici doplňují informace o tažení dalších armád přes Českou Skalici, např. vojska Jana Žižky.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: není poskytován. Textový průvodce v angličtině a němčině.
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 30 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 10
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
Služby: V.-IX. v provozu výstavní síň, 3-4 výstavy ročně.

Maloskalický muzejní areál

  Otvírací dny Čas
květen - červen Út - Ne

8:00 - 17:00

červenec - srpen Po - Ne

9:00 - 17:00

září Út - Ne

9:00 - 16:00

říjen - duben Po - Pá

8:00 - 15:00

Pozn.: zavřeno od 20. prosince do 5. ledna

 

Areál Barunčiny školy

  Otvírací dny Čas
květen - červen Út - Ne

8:00 - 17:00

červenec - srpen Po - Ne

9:00 - 17:00

září Út - Ne

9:00 - 16:00

Maloskalický muzejní areál 30 - 130 Kč
Areál Barunčiny školy 20 - 80 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz