Muzeum barokních soch

Školní náměstí, 537 01, Chrudim, Tel.: +420 469 660 665, gottwaldova@chbeseda.cz
Chrudim/Muzea / Galerie - Chrudim




Po muzejní expozici se návštěvníci pohybují samostatně, k dispozici je audioprůvodce s detailními informacemi o všech exponátech.

Interaktivní místnost nabízí ke shlédnutí na deset kratších filmů s tématy vážícími se nejen k samotné expozici a kostelu sv. Josefa (viz kinoautomat).

V kinosále můžete zhlédnout emotivně laděný film Kamenný příběh. 

Pro další doplňující informace je k dispozici několik infokiosků (včetně infokiosku s internetovým připojením) a samozřejmě také pracovník muzea.

Expozice Muzea barokních soch



Exponáty muzea, tvořené kamennými a dřevěnými plastikami špičkové kvality, reprezentativně zastupují fenomén východočeského sochařství závěru 17. a první poloviny 18. století. Osu kolekce vystavených prací tvoří díla Matyáše Bernarda Brauna a tvorba jeho významných následovníků (Jiřího Františka Pacáka, Ignáce Rohrbacha), působících v kraji až hluboko za polovinu 18. století.

„Perlami“ expozice jsou velká skupina Kalvárie (kolem 1725), hluboce expresivní  dílo Ferdinanda Maxmiliána Brokofa, zde vůbec prvně výstavně prezentované, a sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého, jako vítěze nad světem, snad jedna z vůbec nejpůsobivějších oslav tohoto klíčového světce středoevropského baroka, i další sochařská a řezbářská díla, která prošla nákladným restaurováním.

Autorem expozice je Mgr. Pavel Panoch, Ph.D., historik umění z Univerzity Pardubice.

Součástí prohlídky expozice je promítání filmu Kamenný příběh, který představuje chrudimskou sochařskou dílnu a její mistry, sochaře Jana Pavla Čechpauera a Ignáce Rohrbacha, a výstavbu dominanty hlavního chrudimského náměstí – sloupu Proměnění Páně (1724-1723), na němž se architektonickým návrhem podílel proslulý architekt Jan Blažej Santini-Aichel.

Vedle projekce filmu Kamenný příběh je expozice doplněna i dalším audiovizuálním programem, který osloví nejen odbornou veřejnost, ale i mnohem početnější skupinu zájemnců o českou historii a výtvarnou kulturu.

  Otvírací dny Čas

duben - říjen

denně

9:00 - 17:00

listopad - březen
 So, Ne, svátky

 9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Celé muzeum 30 - 60 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz