Karel Zich

Datum narození: 10.6.1949 / Místo narození: Praha, Československo (dnešní Česká republika)

Říkalo se mu český Elvis Presley pro podobný hlas a oblibu klasického rokenrolu. Karel Zich vyrostl v rodině, kde se hudba i věda pěstovaly po několik generací – fyzika, matematika, fonetika, housle, viola, filosofie – tím vším se jeho předci bavili i živili. U Karla Zicha převážilo však hudební nadání. Talent to byl nesporný a převážnou většinu písní si složil sám. V teorii hudby se vzdělával soukromě, ve zpěvu byl samoukem. Samostatně také zvládl dvanáctistrunnou kytaru do té míry, že se zařadil mezi uznávanou domácí špičku. Zemřel náhle na infarkt během potápění ve Středomoří po boji se silnými proudy. Stihl se však ještě vynořit, sundat masku a zavolat na kamaráda lékaře: „Ty vole, je mi nějak špatně!“

Český zpěvák, kytarista a hudební skladatel. Narodil se 10. června 1949 v Praze. Pocházel z hudební rodiny, proto se od mala se věnoval hudbě. Tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Po vystudování estetiky-sociologie na Univerzitě Karlově, se stal doktorem filozofie.

V letech 1964 - 1965 působil ve skupině Framus. V letech 1968 - 1973 byl členem skupiny Spirituál Kvintet. O rok později začal kariéru sólisty a po dvou letech vydává své první LP desku Dům č.5. Většinou zpíval vlastní písně. V polovině 70. let zazářil v anketě Zlatý slavík, kde se posunul ze 112. místa na 4.

V roce 1979 založil doprovodnou skupinu Flop, natočil přes 50 singlů a 15 alb. Karel Zich natočil i celou řadu duetů, zejména s Pavlem Bobkem, dále s P. Janů, J. Zelenkovou, J. Vondráčkem a Y. Přenosilovou. Složil i hudbu k několika filmům a je i autorem skladby pro fontánu v Mariánských Lázních.

Karel Zich prodal přes milion desek a za svou kariéru měl za sebou tisíce koncertů u nás, ale i ve většině zemí Evropy. Vystupoval i v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Austrálii a na Islandu. Zemřel na dovolené, když po potápění dostal infarkt. Tragédie se stala poblíž korsického města Porto-Vecchio dne 13. července 2004.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Jiří "BloodMax" Neubauer)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz