Karel Plíhal

Datum narození: 23.8.1958 / Místo narození: Přerov, Československo (dnešní Česká republika)

Folkový zpěvák a šansoniér Karel Plíhal má své diváky rád, ale nešetří je. Zazpívá procítěně o lidských hodnotách, lásce a slušnosti, přidá několik evergreenů od básníka Josefa Kainara, pak ztiší struny a ohlásí báseň „Ulicí Nikola Tesly, bezvládné tělíčko nesli. To cynický ředitel jeslí umlátil batole seslí,“ kterou pronese s kamennou tváří. Recitováním obdobných básnických miniatur se zabývá stejně dlouho jako koncertováním, tedy přes 30 let. Politickým tématům se po dlouhodobé zkušenosti s jejich pomíjivostí nevěnuje. Méně se ví, že zkomponoval hudbu k několika divadelním inscenacím a zrežíroval řádku alb, například Jaromíra Nohavici nebo bratrů Ebenových.

Karel Plíhal je český kytarista, zpěvák, aranžér, textař, ale i hudební režisér. Narodil se 23. srpna 1958 v samém srdci rovinaté Hané, ve městě Přerov. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v nedaleké Olomouci, načež se stal konstruktérem a topičem v Olomouckém divadle.

I přestože neměl a nemá žádné hudební vzdělání, brzy přesedlal z topičské kariéry na dráhu textaře a písničkáře, což mu však nedělalo žádné potíže - na kytaru hrál již od svých 15 let.

Jeho prvními destinacemi byly zejména olomoucké undergroundové country-swingové kapely jako HUČKA, FALEŠNÍ HRÁČI, či PLÍHARMONYJE. Jeho první sólové vystoupení se datuje na ještě rudě zavánějící rok 1983. Až mezi roky 1985 a 1993 ho na jeho koncertech či vystoupeních doprovázel Emil Pospíšil a následně, v letech 1995-1999 i Petr Freund.

Složil hudbu již k několika inscenacím Moravského divadla v Olomouci - např. ZLATOVLÁSKA, MANON LESCAUT, ZIMNÍ POHÁDKA, PAŠIJE, SLUHA DVOU PÁNŮ, UTRPENÍ DONA PERLIMPLÍNA či GIROFLÉ-GIROFLÁ. Mimo jiné zhudebnil i mnoho Kainarových básní či zrežíroval mnoho alb Jaromíra Nohavici, Petra Fialy, Bokomary, či Bratří Ebenů.

V roce 2006 vydal soubor svých básniček, nazvaný JAKO COOL V PLOTĚ společně s ilustracemi Miroslava Bartáka. Nyní plánuje vydat album VZDUCHOPRÁZDNINY. Mezi jeho největší "pecky" patří zejména alba NEBE POČKÁ (2004), hudba k filmu ROK ĎÁBLA (2002), KLUZIŠTĚ (2000) či starší IMAGINÁRNÍ HOSPODA (1986).Karel Plíhal je současné již čtyřnásobným držitelem ceny soutěžního hudebního festivalu Porta.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Lukáš "saaaky" Koutný)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz