Karel Gott

Datum narození: 14.7.1939 / Místo narození: Plzeň, Československo (dnešní Česká republika)

Plzeňský rodák (*1939) se nejprve pokusil rozvinout svůj malířský talent, ale na studia výtvarného umění nebyl přijat. Nezbylo mu pak než se v duchu doby vyučit na elektromontéra v ČKD Praha. Pouhá manuální práce ho ovšem neuspokojovala, takže se během učení věnoval zpěvu – svému až druhému talentu, jak se domníval. Nakonec přes amatérské začátky v kavárnách Alfa a Vltava vystudoval zpěv na konzervatoři a stal se na desítky let naším neopakovatelným pěveckým fenoménem.

Už v době, kdy se zdálo, že montérky v dílně budou jeho osudem, se jako amatér pravidelně účastnil pěveckých soutěží. Úsilí mu nakonec vyneslo angažmá v pražských tanečních kavárnách, kde od roku 1959 zpíval s orchestry, například se známým orchestrem Karla Krautgartnera. Postupně začal vystupovat poloprofesionálně při práci v ČKD až do studií na konzervatoři.

V roce 1960 se přihlásil a byl přijat na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudoval operní zpěv. Roku 1963 získal angažmá v divadle Semafor, kde zazářil svým prvním hitem, písní Oči má sněhem zaváté, autorské dvojice Jiří Šlitr a Jiří Suchý. Dodnes vyhledávaná nahrávka prvního hitu mu otevřela dveře k vystupování doma i v zahraničí na písňových festivalech a také dveře do nahrávacích studií.

S bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými založili roku 1965 samostatné hudební divadlo Apollo, kde byl Karel Gott hlavní hvězda. Uměleckým vedoucím byl v té době z bratrů talentovanější skladatel hudby i autor povídek Jiří Štaidl. S dalším, později dvorním Gottovým skladatelem, Karlem Svobodou, se podílel na Karlínském kulturním kabaretu přezdívaném Karkulka.

Pomyslná křídla Gottova talentu vyrostla po půlročním angažmá v Las Vegas v hotelu Frontier roku 1967. Vrátil se jako plný profesionál s úspěchy nejen v USA, ale i v Kanadě. V západní Evropě mu ve stejné době vyšlo první a rovnou zlaté album. Domů se vrátil s přívlastkem Zlatý hlas z Prahy.

V roce 1968 začal spolupracovat s talentovaným skladatelem Karlem Svobodou. První výsledek spolupráce, píseň Lady Carneval, patří dodnes k jeho největším hitům. Podle tehdejší ženy L. Štaidla se všichni sešli u Karla Svobody doma a řekli si, že složí světový hit, k čemuž použijí marihuanu. Použili, ten večer nevytvořili nic, ale hned nazítří se jim podařilo dodnes oblíbenou píseň složit.

V 70. a 80. letech, kdy uvolněná podoba komunistického režimu 60 let skončila, byl Karel Gott stále pěveckou osobností číslo jedna. Ke konci 60. let sice emigroval do Německa, ale vrátil se poté, co mu Sověty dosazený normalizační generální tajemník KSČ a Slovák Gustáv Husák osobně slíbil mimořádné podmínky k práci. A svobodu cestovat, kterou ostatním občanům režim odepřel.

Karel Gott dále vystupoval a vítězil v mnoha domácích i zahraničních soutěžích. Roku 1973 pro jeho tvorbu přišla těžká rána. V Říčanech u Prahy ze svého auta vypadl a zabil se textař, scénárista, hudebník a divadelní manažer Jiří Štaidl. Zahynul ve 30 letech. Zanechal po sobě 200 písňových textů. Jednou z jeho četných milenek bývala i modelka a lyžařka Ivana Zajíčková, později známá jako Ivana Trumpová.

Ladislav Štaidl nedokázal bratra autorsky nahradit, takže Karel Gott nadále triumfoval většinou s převzatými skladbami. Kvalitní domácí tvorbu dokázal nadále zajistit jen Karel Svoboda. Složil pro něj mimo jiné písně Mistrál, Nápoj lásky č. 10, Mám zlatej důl, Beatles nebo Čau lásko.

Převzaté skladby zahraničních autorů měly za Železnou oponou v tuhém normalizačním Československu několik výhod. Stačilo k ve světě úspěšné melodii přidat domácí nekonfliktní text a hit byl na světě. Východní blok na Západ autorské poplatky neplatil a uprostřed unifikovaných východních popěvků zněly posluchačům převzaté skladby jako rajská hudba.

Během následujících let sklízel Karel Gott se svým týmem neuvěřitelné úspěchy. Velmi pracovitý a zkušený umělec s bezkonkurenčním hlasem pracoval na modernizaci zvukového projevu. V 80. letech 20. století, kdy byl ve vrcholné formě, rozšířil svůj repertoár mimo populární hudbu o přepracované lidové písně a moderní provedení skladeb klasické hudby. Objevil se v několika celovečerních i dokumentárních filmech, koncertoval v Sovětském svazu, v Německu i jinde v Evropě i za mořem včetně Asie.

V posledním roce existence východního bloku, roku 1989, bylo Karlu Gottovi 50 let a znovu stál svým způsobem na začátku. Otevření hranic přineslo záplavu kvalitní hudby mnoha žánrů a všechny dosavadní ikony komunistického režimu měly obrovské problémy s odbytem své produkce. Zlatý hlas z Prahy na čas dokonce ohlásil konec své umělecké dráhy. Ale před tím se chtěl ještě rozloučit s publikem a roku 1990 vyjel na turné po republice. Sklidil velký úspěch a o rok později znovu. Ukázalo se, že si za několik desetiletí dokázal vytvořit stabilní okruh posluchačů několika generací.

Karel Gott se stal v následujících letech skutečnou živou legendou. Mohl se věnovat své druhé lásce – malířství, otevřel si galerii. Mít jeho obrazy se stalo pro řadu lidí věcí společenské prestiže.

Značka Karel Gott má po více než 50 letech práce za sebou 150 úspěšných alb. Jen za spolupráce s vydavatelstvím Supraphon v letech 1960–1992 vydal 60 alb a natočil 747 skladeb. U německého Polydoru vydal přes 80 alb a podepsal doživotní smlouvu. Přesná evidence Gottových písní neexistuje. Nejvěrohodnější je databáze Supraphonu, která eviduje 1 295 nahrávek.

S manželkou Ivanou, s kterou se roku 2008 oženil v Las Vegas, má Gott dvě dcery. Další dvě dcery z předchozích vztahů jsou již dospělé.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz