Kanye West

Datum narození: 8.6.1977 / Místo narození: Atlanta, Georgia, USA

Kanye Omari West (* 8. června, 1977, Atlanta, Georgie, USA) je americký rapper, zpěvák, producent a herec. Je držitelem 53 ocenění ze 161 nominací, včetně 21 cen Grammy. Nejprve proslul jako producent pro nahrávací společnost Roc-A-Fella Record, kde pracoval nejen na albu rappera Jay-Z – The Blueprint, ale také produkoval hudbu pro písně umělců jako Alicia Keys, Ludacris nebo Janet Jackson.

Kanye Omari West (* 8. června, 1977, Atlanta, Georgie, USA) je americký rapper, zpěvák, producent a herec. Je držitelem 53 ocenění ze 161 nominací, včetně 21 cen Grammy. Nejprve proslul jako producent pro nahrávací společnost Roc-A-Fella Record, kde pracoval nejen na albu rappera Jay-Z – The Blueprint, ale také produkoval hudbu pro písně umělců jako Alicia Keys, Ludacris nebo Janet Jackson.

Jeho velmi originální styl produkce byl založen na zpěvních samplech soulových písniček proložených Westem tvořenými bicími smyčkami a nástroji. S postupem času měly na jeho hudební vyjadřování vliv žánry jako 70. R&B, baroque pop, trip hop, arena rock, folk, alternative, electronica, synth-pop nebo vážná hudba.

Své debutové album The College Dropout vydal v roce 2004, jeho druhé album Late Registration v roce 2005, jeho třetí album Graduation v roce 2007 a jeho čtvrté album 808s & Heartbreak v roce 2008. Jeho čtyři alba získala nespočet cen, včetně 18 cen Grammy a uznání kritiky. Všechna alba byla komerčně velmi úspěšná. Album 808s & Heartbreak bylo jeho třetí album, které se ve Spojených státech hned po vydání umístilo na prvním místě. Vede i vlastní nahrávací společnost GOOD Music, která je domovem pro umělce jako John Legend, Common nebo Kid Cudi. Jeho maskotem je tzv "Medvídek odpadlík" ("Dropout Bear"), plyšový medvídek, který se objevil na třech obalech z jeho čtyř alb. Stejně tak se objevil i na singlech nebo ve videoklipech.

Na serveru About.com se umístil na osmém místě v žebříčku 50 nejlepších hip-hopových producentů. 16. června 2008 byl označen hudební stanicí MTV jako MC číslo 1 ("#1 Hottest MC in the Game").

Biografie a kariéra - Narodil se v Atlantě, Georgia, Spojené státy americké, kde žil se svými rodiči. Když mu byly tři roky, jeho rodiče se rozvedli a on se se svojí matkou přestěhoval do Chicaga, Illinois. Jeho otec Ray West byl členem revolucionářské organizace Black Panthers a byl jedním z prvních afroamerických fotožurnalistů časopisu "Atlanta Journal-Constitution". Dnes je křesťanským zástupcem. Jeho matka, Dr. Donda West, byla profesorka angličtiny na Clark Atlanta University a předsedkyně oddělení Anglického jazyka na Chicagské Státní Unversitě než začala pracovat jako jeho manažerka. Vyrůstal v prostředí střední třídy v Oak Lawn, Illinois, poté, co se přestěhovali z Chicaga. Podepsala se na něm ryze ženská výchova v podobě "zženštilé" povahy. Na otázku, jaké známky dostával na střední škole, West odpověděl: "Jedničky a dvojky. A to nekecám."

Navštěvoval hodiny umění na akademii umění v Chicagu, také studoval na Chicagské Státní Universitě, ovšem kvůli soustředění se na jeho hudební kariéru vysokou školu nedokončil. Při studiu produkoval hudbu místním umělcům. Později se stal slavným díky práci na albech známých umělců jako Jay-Z, Mobb Deep, Cam'ron, Scarface, Alicia Keys a další. Tajně také produkoval muziku pro jeho mentora Derica Angelettiea.

Začátky kariéry - Jeho rukopis je silně znát na uznávaném albu umělce Jay-Z – The Blueprint, které bylo vydáno 11. září 2001. Produkoval hudbu i k úvodním singlům "Izzo (H.O.V.A.)," "Heart of the City (Ain't No Love)" a také k výsměšné písničce proti umělcům Nas a Mobb Deep, která nese název "Takeover". Od vydání této písničky začal se zmíněnými umělci spolupracovat. Později se jeho jméno stalo ceněnou značkou v hip-hopovém žánru, ovšem on sám měl velké problémy s nahrávací společností, která by vydala jeho vlastní počin. Jay-Z přiznal, že Roc-A-Fella Records jej vidí v první řadě jako producenta, než cokoli jiného. Ostatní nahrávací společnosti byly toho názoru, že není představitelem tvrdého pouličního stylu a nebyl by marketingově výhodným tahem.

The College Dropout (2002–2004) - 23. října 2002 se stal účastníkem fatální autonehody při jízdě domů z nahrávacího studia. Tato událost mu poskytla inspiraci pro jeho první singl „Thourgh the Wire“. Jeho víra je zřejmá v mnoha jeho písničkách, například „Jesus Walks“, jež se stala základem jeho benefičních představení, jako byl koncert Live 8. Všechny tyto písně se objevily na jeho debutovém albu The College Dropout, které bylo vydáno pod hlavičkou Roc-A-Fella Records v únoru 2004. Byla očekávána kritika. Album definovalo styl, kterým byl West proslulý, propracované texty, slovní hříčky a samplování. Album se stalo třikrát platinové. Na spolupráci se podíleli hosté jako Jay-Z, Ludacris, GLC, Consequence, Talib Kweli, Mos Def, Common a Syleena Johnson. S albem byly spojeny i singly „All Falls Down“ a „The New Workou Plan“, stejně tak i single číslo jedna, „Slow Jamz“. V průběhu roku 2003 působil jako producent na albu britského zpěváka Javina Hyltona.

Prošel i finanční válkou s Royce Da 5'9"', kterému složil píseň „Hearbeat“, která se objevila na albu Build & Destroy: The Lost Sessions. Prohlásil, že Royce mu za beat k této písničce nikdy nezaplatil, ale nahrál ji a dal na své album. Po této zkušenosti se rozhodl ukončit jakoukoliv spolupráci s Roycem. Další singly produkované Kanyem v průběhu tvorby The College Dropout byly "I Changed My Mind“ – Keyshia Cole, "Overnight Celebrity" – Twista a "Talk About Our Love" – Brandy.

Late Registration (2005) - Pro své druhé album se spojil s producentem Jonem Brionem. Album bylo vydáno 30. srpna 2005 a setkalo se s pozitivními kritikami. Časopisy a noviny jako Time, Rolling Stone, Spin nebo USA Today, vyhlašovaly toto album nejlepším albem roku. Alba se prodalo okolo 860 000 kusů v prvním týdnu v USA. Do konce roku se v USA prodalo 2,3 milionu kusů a získalo osm nominací na ceny Grammy, z nichž dvě získal. Album obsahuje "number-one" hit Gold Digger (ft. Jamie Foxx) a úspěšný singl Heard 'Em Say (ft. Adam Levine). Celkem se alba prodalo v USA 3,1 milionu kusů. V témže roce vyprodukoval hity Dreams (Game) a Go (Common).

Graduation (2007) - Od doby, kdy odložil datum vydání svého třetího alba "Graduation" na stejný den jako bylo plánováno vydání alba Curtis rappera 50 Centa, se zažehla kontroverzní soutěž o to, kdo prodá více kusů svého alba. Tuto soutěž inicioval 50 Cent a dokonce byl ochoten přestat vydávat sólo alba, pokud prohraje. Nakonec své prohlášení odvolal, a to ve svůj prospěch, jelikož následně prohrál. Alba "Graduation" se prodalo 957 000 kusů v první týden prodeje v USA. Celkem se alba v USA prodalo okolo 2 960 000. Album mu vyneslo dalších osm nominací na ceny Grammy, nyní úspěšně získal čtyři ceny Grammy. Z alba pochází další "number-one" hit Stronger, velmi úspěšný singl Good Life (ft. T-Pain) a úspěšný singl Flashing Lights (ft. Dwele).

808s & Heartbreak (2008) - Roku 2008 vystupoval na Národním sjezdu Demokratické strany na podporu někdejšího kandidáta na prezidenta USA Baracka Obamy. Také vydal svůj nový singl Love Lockdown, který překvapivě neobsahoval rap, ale jen zpěv s prvky programu auto-tune. Album, které bylo vydáno 24. listopadu 2008, obsahuje prvky synthpopu, electroniky, R&B a electropou. Alba se prodalo okolo 450 000 kusů v první týden v USA. Celkem se ho v USA prodalo okolo 1 800 000 kusů. Album obsahuje velmi úspěšné singly Heartless a Love Lockdown.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) - Album, které se původně mělo jmenovat Good Ass Job, je plánováno na 22. listopad 2010. West tvrdí, že album bude opět něčím novým, co ve své tvorbě ještě nedělal. Má jít o umělecké album. Z alba pochází úspěšné singly Power (ft. Dwele), Runaway (ft. Pusha T) a Monster. Hudební videa k těmto písním potvrzují Westovi umělecké snahy. Klip k písni Power je starověkým alegorickým obrazem a klip k písni Runaway je třiceti čtyř minutovým mini-filmem o pádu Fénixe, v podobě krásné ženy, a jeho opětovného povstání z popele. Klip k písni Runaway, obsahuje dalších osm částí písní z alba. Tento mini-film se natáčel v Praze a West v něm například řídí český supersport MTX Tatra V8, jehož existují jen čtyři kusy. Alba se prodalo 497 000 ks první týden prodeje v USA, čímž získalo zlatou certifikaci společnosti RIAA. Díky tomu také debutovalo na prvním místě žebříčku Billboard 200. V lednu 2011 album získalo platinovou desku od společnosti RIAA. Celkem se alba prodalo přes 1,3 milionu kusů v USA. V únoru 2012 bylo album oceněno třemi cenami Grammy. Získalo Grammy za nejlepší rapové album a dvě Grammy získal singl "All of the Lights".

Watch the Throne (2011) - Od roku 2010 nahrával společné album s rapperem Jay-Z, nazvané Watch the Throne. Původně mělo jít pouze o EP, ale nakonec bylo nahráno celé album. Prvním singlem z alba je píseň "H.A.M", která debutovala na 23. pozici v Billboard Hot 100. V červenci 2011 byl vydán singl nazvaný "Otis", ten se umístil na 12. příčce. Nejúspěšnější písní se stal třetí singl "Niggas In Paris", který se umístil na 5. příčce. Album bylo vydáno v srpnu 2011 a umístilo se na prvních příčkách amerických hitparád. Díky přísným bezpečnostním opatřením album předčasně neuniklo na internet, jedním z opatření bylo i prvotní vydání alba v digitální formě. I díky tomu zlomilo rekord v prodejnosti alb na iTunes, když se ho tam v první týden prodalo 290 000 kusů. Celkem se zatím alba prodalo v USA okolo 1 425 000 kusů. Prozatím tedy obdrželo certifikaci platinová deska od společnosti RIAA. V únoru 2012 byla píseň "Otis" oceněna cenou Grammy. Za obsah alba získal roku 2013 další tři ceny Grammy, dvě za píseň "Niggas In Paris" a jednu za "No Church in the Wild".

Cruel Summer (2012) - V září roku 2012 vydal společné kompilační album své nahrávací společnosti GOOD Music. Album Cruel Summer mělo být původně vydáno již v srpnu, ale bylo odloženo na 18. září. Z alba pocházejí úspěšné singly "Mercy" (ft. 2 Chainz) a "Clique" (ft. Jay-Z). K albu měl být vydán i stejnojmenný krátký film, byl natočen, ale jeho publikování bylo zrušeno. Album debutovalo na 2. příčce žebříčku Billboard 200, celkem se ho v USA prodalo kolem 340 000 kusů.

Yeezus (2013) - Své šesté solo studiové album pojmenované Yeezus vydal u společnosti Def Jam 18. června 2013. Již v květnu 2013 West při koncertu představil první dvě písně z alba "Black Skinheads" a "New Slaves". Druhou také propagoval jako video projekci na 66 budovách v USA, Německu, Anglii, Francii a v Austrálii. Album se nedočkalo klasické propagace, když nebyl vybrán ani jeden singl pro rádia, ani nebyl natočen žádný videoklip. Také bylo vydáno bez obalu a bookletu. Na albu spolupracovali jako "uncredited" hostující umělci Kid Cudi, King L, Assassin, Chief Keef, Charlie Wilson, Frank Ocean a Justin Vernon ze skupiny Bon Iver. Z hudební produkce se mimo Westa na albu nejvíce podíleli Daft Punk a Mike Dean. Muzikálně je album více temné a experimentální než jeho minulá alba. V prvním týdnu prodeje se v USA prodalo 327 000 kusů. Album tak debutovalo na první příčce v žebříčku Billboard 200. V srpnu 2013 bylo album oceněno certifikací zlatá deska od společnosti RIAA za prodej přes 500 000 kusů. Celkem se v USA prodalo 630 000 kusů.

Sedmé studiové album (2014) - V listopadu 2013 oznámil, že začal pracovat na novém albu. Mimo něj se na produkci alba podílejí Rick Rubin a Q-Tip. V červenci 2014 řekl, že by album mohl vydat v září až v listopadu 2014.

Podnikání - V letech 2008 až 2009 v Chicagu otevřel dvě fast-foodové restaurace řetězce Fatburger. Jeho provozní firma se jmenuje KW Foods LLC a má zakoupená práva pro celkem deset poboček. Jedna ze dvou otevřených však byla na konci roku 2010 uzavřena, v současnosti tedy provozuje pouze jednu pobočku.

V roce 2009 vytvořil kolekci bot pro Nike nazvanou Air Yeezy, pár se prodával za 275 dolarů a celekm bylo vyrobeno tři tisíce kusů. Po úspěchu první kolekce, u které se cena díky limitované sérii vyšplhala až na deseti násobek původní ceny, se vedení firmy Nike rozhodlo vydat novou sérii. Kolekce Air Yeezy II byla představena v roce 2012. Tato druhá kolekce obsahovala pět set párů v každé ze tří barevných variant. Jeden pár se díky omezenému počtu kusů prodal i za devadesát tisíc dolarů. Poslední ze tří variant s názvem Red Octobers byla nečekaně vydána v únoru 2014. Celá edice byla vyprodána za jedenáct minut.

Také spolupracoval na kolekci bot pro luxusní módní značku Louis Vuitton. Roku 2011 vytvořil módní značku dámského oblečení DW Kanye West. První kolekci představil na Paris Fashion Week v říjnu 2011. U kritiků byla přijata negativně. V červenci 2012 představil svou druhou kolekci, která již byla přijata lépe. V lednu 2012 založil designérskou společnost Donda, ve které se s týmem profesionálů zaměřuje na všechny sféry designu. V roce 2013 podepsal smlouvu se společností Adidas, pro kterou navrhl celou jednu kolekci oblečení pro muže. Ta má být představena v září 2014.

Charita - Roku 2003 založil vlastní nadaci nazvanou Kanye West Foundation (někdy zvanou "Donda West Foundation"). Ta se snažila pomoci menšinám v USA se vzděláváním. Kanye West do ní vložil 500 000 USD. Nadace ukončila činnost v dubnu 2011. Také se věnuje mnoha benefičním koncertům a akcím.

Osobní život - Mezi lety 2002 a 2008 se stýkal s designérkou Alexis Phifer, se kterou byl dva roky zasnouben. Mezi roky 2008 a 2010 se stýkal s modelkou Amber Rose. Od dubna 2012 žije s Kim Kardashian, která mu dne 15. června 2013 porodila holčičku, kterou pojmenovali North. Dítě se narodilo pět týdnů před řádným termínem. V říjnu 2013 se zasnoubili. Svatební obřad proběhl 24. května 2014 v Forte di Belvedere, ve Florencii, Itálie.

V prosinci 2006 byl žalován Evelem Knievelem za zneužití ochranné známky ve videoklipu k písni "Touch the Sky". Spor byl nakonec urovnán mimosoudně. V září 2008 byli West a jeho bodyguard Don Crowley zatčeni při incidentu s paparazzi na letišti Los Angeles International Airport. Brzy byl propuštěn na kauci. Nakonec se obvinění k soudu nedostalo. V listopadu 2008 byl znovu zadržen po dalším incidentu s paparazzi fotografem v anglickém městě Gateshead. Byl však okamžitě bez obvinění propuštěn. V červenci 2013 se opět na letišti LAX dostal do konfliktu s paparazzi fotografem, kterému se pokusil vytrhnout fotoaparát. Později byl obviněn z pokusu o krádež. V listopadu 2013 byl zproštěn obvinění. V lednu 2014 mu hrozilo obvinění z napadení osmnáctiletého muže, který měl osobně vulgárně urazit jeho snoubenku Kim Kardashian. Incident se odehrál v čekárně chiropraktika v Beverly Hills, Kanye West se rozhodl spor vyřešit mimosoudně, když muži nabídl odškodnění ve výši 250 000 dolarů.

(Zdroj: Wikipedie)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz