Moravské Zemské Muzeum – Biskupský palác

Zelený Trh, 659 37, Brno, Tel.: +420 533 435 220, mzm@mzm.cz
Brno/Muzea / Galerie - Brno




Původně gotickou stavbu proboštství brněnské kapituly koupil roku 1588 olomoucký biskup Stanislav Pavlovský (odtud „Biskupský dvůr“) a pro nového majitele ji důkladně přestavěl italský stavitel Antonio Gabri. Úpravy po roce 1600 dokončil nástupce biskupa Pavlovského kardinál František Dietrichstein.

Z nejstarší stavební etapy je dochována hranolová věž a budova s částečně obnaženým režným cihlovým zdivem a úzkými lomenými a obdélníkovými okny. Pozdně gotická je kaple v druhém patře věže, na jejichž stěnách jsou výjevy ze života svatých. Pro renesanční fázi je výmluvné podloubí a jednopatrová arkádová lodžie.

Moravské zemské muzeum získalo v Biskupském dvoře své první sídlo roku 1818, tedy rok po svém založení.

Pro jeho potřeby bylo přistavěno v 80. letech 19. století tzv. d´Elvertovo křídlo s balkónovým portálem, pocházejícím ze zbořeného paláce Mitrovských na náměstí Svobody. Z tohoto náměstí bylo v roce 1858 přeneseno i sousoší z Merkurovy kašny od Ignáce Bendla, umístěné uprostřed nádvoří Biskupského dvora.

Pozdější rozsáhlé stavební úpravy, dokončené roku 1963, již podstatně nezměnily celkovou tvářnost Biskupského dvora.

V tomto krásném objektu Moravského zemského muzea mohou návštěvníci vidět následující stálé expozice: /> />Fauna Moravy /> />Expozice představuje zástupce obratlovců žijících na území Moravy. Jednotlivé druhy jsou prezentovány v biologických skupinách ve svém přirozeném prostředí biotopu (diorama tetřevů, sov, dropů, jelenů, srnčí zvěře, lišek, divokých prasat). /> />Akvárium sladkovodních ryb /> />Ve třech akváriích o celkovém objemu téměř 25 000 l jsou vystaveny živé ryby cejnového pásma z dolních toků řek jižní Moravy. K vidění zde bývají cejni, kapři, plotice, perlíni, karasi, jelci, ale i štika, sumec nebo úhoř. /> />Modely hub Josefa Rulíška /> />Na botanickém oddělení MZM je uloženo asi 400 modelů hub a asi 100 modelů ovoce, které ve 20. a 30. letech minulého století zhotovil řezbář Josef Rulíšek. Kolekce modelů hub zahrnuje zástupce z různých typů ekologických stanovišť a různých systematických skupin. Prakticky stále je využívána v osvětové a poradenské činnosti houbařské poradny Moravského zemského muzea; asi polovina z nich je zde trvale vystavena. Modely ovoce jsou vystavovány pouze příležitostně.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce: Ano
Poslední návštěva: Nestanoveno
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
  Otevírací dny Doba
Leden - Prosinec Pondělí Zavřeno
Leden - Prosinec St - Pá 9:00 - 17:00
Leden - Prosinec So - Ne, svátky 13:00 - 18:00
Název expozice Vstupné
Fauna Moravy 50Kč - 125Kč
Akvárium sladkovodních ryb 50Kč - 125Kč
Modely hub Josefa Rulíška 50Kč - 125Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz