Modrotisk Olešnice

Křtěnovská, 679 74, Olešnice, Tel.: +420 777 908 404, info@modrotisk-danzinger.cz
Olešnice/Muzea / Galerie - Olešnice




Dílna rodiny Danzingerů dodnes provozuje tiskařskou dílnu datovanou prvně rokem 1816, která dodnes používá postupy a recepty let dávno minulých. Jako jedna z posledních svého druhu (druhá podobná funguje ve Strážnici na Moravě) nabízí potisky látek tak, jak se dělaly po staletí.

Principem je negativní tisk, kdy se místa látky, která mají zůstat bílá, zakryjí takzvanou rezervážní směsí, aby k nim barva nepronikla. Podobným způsobem se dodnes barví například vejce na Velikonoce. Vzory se nejprve nanesou voskem, který se po nanesení barvy a v horké lázni rozpustí. Celková barva tak obarví jen ta místa, na kterých vosk není nanesen.

Modro tiskařská dílna v Olešnici je provozována již od počátku 19. století jedinou rodinou, která si dodnes uchovala svá řemeslná tajemství. V minulosti se právě obec Olešnice nacházela v kraji, kde existovala silná lnářská oblast. Původní ruční stavy, které vyráběly plátna, v 19. století nahradila průmyslová výroba. S rozvojem chemického průmyslu se přestalo používat i původní přírodní barvivo indigo, které se získávalo z listů tropické rostliny.

Zajímavostí je jistě i skutečnost, že se původní přírodní indigo používalo na barvení námořnických stejnokrojů, lidových krojů nebo přikrývek. Nejznámější kalhoty světa tzv. džíny, které se zrodily jako pracovní oděv ve Spojených státech, ke svému barvení používaly již syntetické indigo, které se používá dodnes. Takže až příště navštívíte řemeslnou dílnu v Olešnici a budete na sobě mít džíny, budete vědět, že ač se to zdá na prvý pohled nepravděpodobné, mají řemeslná výroba u nás a vaše kalhoty něco společného.

Návštěvník jistě ocení i možnost občerstvení, která se nabízí v přilehlé kavárně.

Historie dílny v Olešnici spadá do 19. století, kdy se společně s rozvojem pěstování lnu a dovozem bavlny rozvíjí textilní průmysl. Prakticky každý domek ve vsi měl v té době tkalcovský stav, na kterém se tkala příze. Utkat látku byl v případě textilní výroby jen jeden z mnoha kroků, hned poté následovalo její obarvení v tiskařských dílnách. Ta v Olešnici je jednou z nich. Dnes nabízí návštěvníkům možnost si vyzkoušet techniky tisku na textilie z dob, kdy ještě neexistoval spalovací motor a elektřina byla jen zábavnou hříčkou v rukách několika bohatých vědeckých a společenských osvícenců.

Expozice I.

Trasa s průvodcem řemeslnou dílnou s ukázkou výroby. Trvání asi 45 minut. V zimních měsících se netopí, tudíž je nutné být teple oblečen.

 Máme

Otevřeno: celoročně
Zavřeno: dle období
MěsíceDnyHodiny
V.–IX. Út+Čt 13:30–15:30, dále po předchozí telefonické dohodě
X.-IV.   nutná telefonická dohoda předem

 

 

 

 

 

 



 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz