Království železnic

Stroupežnického, 150 00, Praha 5, Tel.: +420 257 211 386, info@kralovstvi-zeleznic.cz
Praha 5/Muzea / Galerie - Praha 5




V pražském Království železnic byly v roce 2010 zprovozněny modely dvou krajů ČR – Ústeckého a Karlovarského. O dva roky později k nim přibyl Plzeňský a v roce 2013 ještě ve všech ohledech nejsložitější kraj Středočeský. Následovat bude Liberecký kraj a poté Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský. Přestože není projekt zdaleka u konce, už teď je Království železnic pozoruhodným místem, kde se pobaví jak děti, tak dospělí.

Kolejiště K - I. etapa

První tři modelová kolejiště s označením K1 - 3 představovala zkušební verzi celého projektu. Zabírají 115 m2 a jsou umístěna na galerii v 1. podzemním podlaží. Tato kolejiště byla uvedena do provozu při otevření expozice 1. července 2009. Nepředstavují konkrétní krajinu, jde o fantazii našich modelářů. Výjimkou je K3. Ani to sice nemá předlohu ve skutečné krajině - představuje však pohled do malého městečka v Čechách zhruba v roce 1980 - viz Kolejiště K3 Naše malá minulost.

Model ČR - II. etapa

Postupně vznikající kolejiště představující Českou republiku vzniká po jednotlivých krajích a ve výsledku bude přesahovat 900 m2 v jednom propojeném celku. Takto velký prostor poskytuje 2. podzemní patro Království. Již v roce 2010 jsme otevřeli první dva kraje - Ústecký a Karlovarský. V roce 2012 byl nově otevřen i Plzeňský kraj, na který v dubnu 2013 navázal kraj Středočeský a nejsložitější ve všech ohledech - modelové zpracování hlavního města Praha. Nyní pracujeme na přípravě stavby kraje Libereckého, následovat budou kraje Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravksý, Olomoucký a Moravskoslezský. Mámě tedy před sebou ještě spoustu práce, ale už nyní je rozhodně na co se koukat! Kolejiště sice neodpovídá tvarům naší země ani celkově, ani v jednotlivých krajích, nicméně o to více si budete moci užít skutečných míst věrně napodobených našimi modeláři. Uvidíte třeba model Ještědu, Pražského hradu, Labskou vodní cestu, kostel Nanebevzetí Panny Marie v mostě a mnoho a mnoho dalších.

Doplňkové expozice

Aby toho nebylo málo, v Království železnic je navíc k vidění mnoho doplňujících výstav naučných i zábavných napříč celým světem i historií. Můžete se tedy těšit na největší prezentace v Evropě populární Mašinky Tomáš, unikátní papírový Šípův model Prahy, největší expozici současné produkce LEGO a další. Pro zábavu je k dispozici dětský Pompo koutek plný hraček, malý a velký kinosál, kde promítáme pořady se železniční tématikou a LEGO filmy pro děti, XBOX,  automobilový trenažér, ETS a další.

Otevřeno: celoročně
Zavřeno:  
MěsíceDnyHodiny
I.–XII. Po–Ne 9-19

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz