Městský palác Templ Mladá Boleslav

Krajířova, 293 01, Mladá Boleslav, Tel.: +420 326 725 381, templ@kulturamb.eu
Mladá Boleslav/Muzea / Galerie - Mladá Boleslav




Městský palác Templ Mladá Boleslav

templ-hlavni.jpg
Pozdně gotický městský palác zvaný Templ byl postaven kolem roku 1490 jako sídlo hejtmana boleslavského panství Jana Císařovského z Hliníka. Třípodlažní budova je umístěna na skalní ostrožně nad řekou Jizerou v linii hradeb, což palác předurčovalo i k obranné funkci. V jeho prostorách je v současné době umístěna stálá muzejní multimediální expozice historie a archeologie města nazvaná TEMPLUM HISTORICUM ET ARCHAEOLOGICUM BOLESLAVIENSE.
Mapa - Městský palác Templ Mladá Boleslav

Krajířova, 293 01, Mladá Boleslav

Telefon: +420 326 725 381
E-mail: templ@kulturamb.eu
Web: http://www.kulturamb.eu


Společnost Kultura města Mladá Boleslav a.s. v roce 2009 zahájila rekonstrukci a modernizaci vnitřního vybavení paláce Templ spolu s dalším rozvojem galerijní činnosti.
Nosným pilířem byl projekt, ve kterém se nám podařilo spojit schopnosti mnoha odborníků a specialistů, takže ve finále vznikl zcela nový komplex audiovizuálních prezentací, které moderním způsobem mapují a prezentují archeologické objevy a významné historické památky  města, ale i širšího okolí až do oblasti Českého ráje.

Podstatné rozšíření počítačových programů doplňujících expozici v Templu umožňuje seznámit návštěvníky jak s různými tématy, které dosud byly prezentovány jen v omezené šíři, tak s řadou nových objevů, které často podstatně rozšiřují naše znalosti o pravěkých, středověkých i novověkých dějinách Mladé Boleslavi a okolního regionu. "Poklady Mladé Boleslavi a Mladoboleslavska" přibližují nejnovější výzkumy i objevy archeologů i některé starší, především mincovní nálezy. Na prvním místě je však expozice nálezu osobního archivu Matouše Konečného, posledního seniora Jednoty bratrské v Čechách. Objev více než 500 dopisů, desítek rejstříků, účtů, různých poznámek či konceptů je zcela mimořádný a v našich novodobých dějinách v podstatě nemá obdoby. Písemnosti nejde dlouhodobě vystavovat, a tak forma zpřístupnění pomocí počítačů je ideálním způsobem, jak trvale, po celý rok, přiblížit unikátnost i rozmanitost objevených dokumentů.

Část nové expozice je také věnována archeologii Mladé Boleslavi a okolí. Veřejnosti jsou představeny unikátní archeologické poklady ze sbírek Muzea Mladoboleslavska. V multimediální prezentaci má návštěvník možnost si prohlédnout dokumentační fotografie přímo z terénu a zprostředkovaně prožít okamžik, kdy poklady po staletích či tisíciletích opět spatřují světlo světa. V nově zhotovené vitríně jsou tyto výjimečné předměty vystaveny in natura.

V posledních letech se Templ stal místem pro pořádání celé řady již tradičních akcí jako je Muzejní noc, Středověký jarmark, Halloween, Vánoce na Templu. Do jeho prostor si našli cestu návštěvníci všech věkových kategorií nejen z Mladé Boleslavi. Zvláště na výukové programy z experimentální archeologie jezdí žáci a studenti mnoha škol. I to je motivací, proč chce společnost Kultura města Mladá Boleslav a.s. v projektu dále pokračovat. Technické parametry nových terminálů totiž umožňují vkládat nová data a filmy, a expozici tak průběžně aktualizovat.

Pozdně gotický městský palác zvaný Templ byl postaven kolem roku 1490 jako sídlo hejtmana boleslavského panství Jana Císařovského z Hliníka. Třípodlažní budova je umístěna na skalní ostrožně nad řekou Jizerou v linii hradeb, což palác předurčovalo i k obranné funkci.

Do Bílé hory byli majiteli Templu význační šlechtici. Roku 1628 byl palác prodán jako konfiskát a stal se majetkem předních měšťanů Mladé Boleslavi. Po požáru během třicetileté války proběhly rozsáhlé barokní úpravy a Templ ztratil postavení panského domu.

expozice TEMPLUM HISTORICUM ET ARCHAEOLOGICUM BOLESLAVIENSE

Součástí stálé muzejní expozice je parkán, kde je vybudováno archeologické hřiště pro děti.  Originální řešení tohoto  prostoru bylo oceněno na Grand Prix Obce architektů 2001 v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba čestným uznáním. 

Děti si zde mohou zahrát na archeology (vykopat kostru skrčence či střepy pravěkých nádob), na pravěké lovce nebo navštívit slovanskou polozemnici z 10. století.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 15.30 hod.
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Celoročně Út - Ne 9:00 - 12:00 - 13:00 - 16:00
TEMPLUM HISTORICUM ET ARCHAEOLOGICUM BOLESLAVIENSE 15 - 50 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz