Jitka Ježková

Datum narození: 7.6.1978 / Místo narození: Praha, Československo (dnešní Česká republika)

Jitka Ježková vytvořila kolem 20 filmových rolí, většinou v českých filmech a pohádkách. Začínala rolí Heleny v Prima sezóně z roku 1994. Proslavila se pak o tři roky později postavou Jarušky v Báječných letech pod psa. Z dalších filmových titulů uveďme třeba Duch český, Andělská tvář, Po hlavě do prdele z přelomu století a v roce 2014 uvedené Intimity. V posledním jmenovaném snímku nezávislé produkce jde o sedm milostných, časem propojených příběhů. Jitka Ježková propůjčila svůj hlas v dabingu stovkám postav a postaviček. Často dabuje třeba Kate Winsletovou a Rachel McAdamsovou a hlas propůjčuje i televizím MTV a Fanda. Kromě toho hostuje v Divadle v Řeznické a Činoherním klubu.

Narodila se v roce 1978 v Praze. Vystudovala hereckou konzervatoř a katedru teorie kultury na FF UK. Krátce po vzniku soukromé televize Nova se objevila v seriálu NOVÁCI, poté v pohádce o TŘECH RYTÍŘÍCJ, KRÁSNÉ PANNĚ A LNĚNÉ KYTLI, ve filmu BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA a v řadě dalších televizních inscenací. Hostovala v Činoherním klubu, v divadle Palace a v Divadle v Řeznické.

Od 14-ti let se věnuje dabingu (TITANIC - Kate Winslet, PÁN PRSTENŮ - Liv Tyler, TERNINÁTOR, ZTRACENI a mnoho dalších). V roce 2004 dostala cenu Františka Filipovského za nejlepší dabérku roku za namluvení tělesně postižené dívky Jane ve filmu TEORIE LÍTÁNÍ. Herec Boris Rössner Jitku dokonce označoval jako majitelku nejvíce sexy hlasu mezi jejími hereckými vrstevnicemi.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Miluše "Milena79" Kačerková)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz