Městské muzeum Mariánské Lázně

Goethovo nám., 353 01, Mariánské Lázně, Tel.: +420 354 622 740, muzeum@muzeum-ml.cz
Mariánské Lázně/Muzea / Galerie - Mariánské Lázně




Johann Wolfgang Goethe (28. srpna 1749, Frankfurt nad Mohanem – 22. března 1832, Výmar) byl německý básník, prozaik a dramatik. Goethe hodně cestoval. Ve vyšším věku velmi často navštěvoval Čechy, zvláště západočeská lázeňská místa, jako např. Karlovy Vary. Později si oblíbil především pak Mariánské Lázně, kde se také v roce 1821 seznámil se svou poslední láskou Ulrikou von Levetzow.

Mimojiné sbíral minerály, které pak daroval českému Národnímu muzeu. Johann Wolfgang von Goethe se stal již během svého života slavným básníkem a dramatikem uznávaným celým tehdejším kulturním světem, nejen v Německu. K jeho přátelům patřil Ludwig van Beethoven, který některá jeho díla zhudebnil.

Historie Mariánských lázní

Expozice věnovaná historii města se snaží zachytit vývoj tohoto mladého lázeňského místa v průběhu cca 200 let jejich existence.

Příroda a geologický vývoj Slavkovského lesa

Výstava věnovaná přírodnímu bohatství a speciálně geologii mariánskolázeňského regionu. Velmi názorně je zde představena těžba nerostného bohatství v okolí lázní. Další část je specializována na Goethem oblíbenou mineralogii a v poslední částí se dozvíte podrobnosti o Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Expozice J. W. Goetha

Goethe byl v Čechách častým hostem. Již v roce 1785 byly cílem jeho první cesty Karlovy Vary. Od té doby přijížděl do Čech po celých 38 let pravidelně a to především do Mariánských lázní.

Slavní návštěvníci Mariánských Lázní

Jsou zde představeny osobnosti známých jmen, jako například vévoda Albert Saský (1819), král Friedrich Wilhelm III. (1821), rakouský císař Ferdinand I., Josef Dobrovský,  Pavel Josef Šafařík a další osobnosti své doby.

Expozice anglického krále Edwarda VII.

Jedná se o rekonstrukci pokoje anglického krále Edwarda VII. při setkání monarchů Františka Josefa I. a Edwarda VII.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce: Aj, Nj
Poslední návštěva: 17:00 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Březen - Prosinec
Út - Ne 9:30 - 17:30

Pozn.: V zimních měsících leden - únor je zavřeno.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz