Městské muzeum Františkovy Lázně

Dlouhá, 351 01, Františkovy Lázně, Tel.: +420 354 542 344, muzeum@muzeum-frantiskovylazne.cz
Františkovy Lázně/Muzea / Galerie - Františkovy Lázně




Městské muzeum Františkovy Lázně

mestske-muzeum-frantiskovy-lazne.jpg
Městské muzeum se nachází v rekonstruované budově, která původně sloužila jako hasičský dům v Dlouhé ulici v blízkosti Labutího jezírka. Kromě rozsáhlých výstavních expozic se zde nachází ředitelství muzea, ekonomický a obchodní úsek, historické oddělení a odborná knihovna. Dnes v muzeu je k vidění kolem 7 000 sbírkových předmětů. Muzeum můžete navštívit celoročně každý den kromě pondělí.
Mapa - Městské muzeum Františkovy Lázně

Dlouhá, 351 01, Františkovy Lázně

Telefon: +420 354 542 344
E-mail: muzeum@muzeum-frantiskovylazne.cz
Web: http://www.muzeum-frantiskovylazne.cz


Muzeum ve Františkových Lázních nabízí k shlédnutí rozsáhlou výstavní expozici dokumentující historii města. Mezi vystavenými předměty najdete třeba originál sochy Františka z roku 1923.

Samotné město je turistickým lákadlem nejen pro české, ale i zahraniční turisty. Socha malého chlapce s rybou je symbolem Františkových Lázní. Františkův pramen je nejstarším známým místním pramenem. Je znám již od středověku, kdy tzv. nosičky vody donášely kyselku jako stolní vodu do blízkého Chebu.


Pokud máte namířeno do Františkových Lázní, vyhraďte si na prohlídku tohoto okouzlujícího města minimálně celý den. Je zde mnoho zajímavostí, které byste neměli přehlédnout.

Navštívit můžete také hrad Seeberg, který se nachází v obci Ostroh, přibližně 5 km od Františkových Lázní směrem na Aš. Za zmínku stojí též rezervace Soos, která představuje rozlehlé rašeliniště a slatiniště.

Dějiny muzea začínají v roce 1912, kdy místní občanské sdružení shromažďovalo mezi františkolázeňskými občany historické předměty pro budoucí místní muzeum. Tuto iniciativu podpořil tehdejší starosta Františkových Lázní Evžen Loimann a přenesl celou záležitost do kompetence města. Tím bylo muzeum oficiálně založeno a sídlilo v budově Aeskulap čp. 131 v Americké ulici.

Po skončení první světové války se vedení muzea ujal významný regionální badatel Alois John, který v třicátých letech získal výstavní prostory a sbírku přeměnil na skutečné muzeum. Během druhé světové války muzeum zaniklo a sbírky zmizely.

Od roku 1957 se sbírkové předměty začaly opět shromažďovat a v roce 1961 bylo muzeum přemístěno do budovy v ul. Dr. Pohoreckého. V říjnu 2008 se muzeum přestěhovalo do rekonstruované budovy - původně "Hasičského domu" v Dlouhé ulici v blízkosti Labutího jezírka.

Zde jsou instalovány nové expozice dokumentující historii Františkových Lázní, historii lázeňství, objevení Františkova pramene a dějiny stáčení minerálních pramenů a mnoho dalších zajímavostí.

Historie lázní od objevení Františkova pramene

Architektura

Historie léčebných balneologických metod

Dějiny farmacie

Originál sochy Františka z roku 1923

Významné osobnosti Františkových Lázní

Stáčení minerálních pramenů

Možnost průvodce: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: ne
Popisky v jiném jazyce: Nj
Poslední návštěva: 16:30 hod.
Doba prohlídky: 60 - 120 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano

 

  Otvírací dny Čas

Celoročně

Út - Ne

10:00 - 17:00

Vstup do muzea 10 - 35 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz