Městské muzeum a galerie Nepomuk

náměstí Augustina Němejce, 335 01, Nepomuk, Tel.: +420 371 592 546, muzeum@nepomuk.cz
Nepomuk/Muzea / Galerie - Nepomuk




Městské muzeum nacházející se v prostorách bývalé piaristické koleje nabízí řadu zajímavých expozic. Najdete zde měšťanskou místnost, selskou jizbu i expozici nejvýznamnějšího nepomuckého rodáka sv. Jana Nepomuckého.

Nejen děti potěší expozice loutek s postavami z pohádek: Jak se stal Honza králem a Sněhurka a sedm trpaslíků. Trvalou výstavu doplňuje spousta divadelních rekvizit – kulisy, portál divadla s oponou, gong v malém i velkém provedení či zařízení na napodobení zvuku větru.

Nejnovějším lákadlem jsou pak trosky amerického bombardéru B–24 Liberator, který se 22. 2. 1944 zřítil na nedalekou Dubeč. Při této katastrofě zahynulo 10 mladých letců, jediným přeživším byl seržant Raymond Noury, který Nepomuk dokonce dvakrát navštívil – v roce 2004 poprvé a v roce 2009 podruhé. Expozice v nepomuckém muzeu věnovaná posádce poručíka Goddarda je svým způsobem ojedinělá nejen v Plzeňském kraji, ale i v Čechách.

Expozice s názvem Zaniklý cisterciácký klášter Pomuk, vytvořená společností Západočeský institut pro ochranu a dokumentaci památek, o.p.s., prezentuje archeologické nálezy objevené při výkopových pracích v areálu obce Klášter a v podobě trojrozměrného modelu ukazuje předpokládanou podobu zaniklého klášterního komplexu.

Pouze s průvodcem: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Texty v Aj, Nj
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Celoročně Út - Ne

10:00 - 12:00

13:00 - 18:00

Prohlídka muzea a galerie 15 - 30 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz