Městské muzeum a galerie Hlinsko

Havlíčkova, 539 01, Hlinsko, Tel.: +420 469 311 267, muzeum@hlinsko.cz
Hlinsko/Muzea / Galerie - Hlinsko




Městské muzeum a galerie Hlinsko

muzeum-hlinecko-hlavni.jpg
Městské muzeum a galerie vzniklo roku 1874 a je nejstarším svého druhu v Čechách. Muzeum představuje sbírky věnové místním řemeslům, galerie nabízí návštěvníkům reprezentativní soubor plastik Karla Lidického a obrazy malířů Hlinecka.
Mapa - Městské muzeum a galerie Hlinsko

Havlíčkova, 539 01, Hlinsko

Telefon: +420 469 311 267
E-mail: muzeum@hlinsko.cz
Web: www.hlinsko.cz


Hlinecké muzeum vzniklo 1874  a patří k nejstarším v Čechách, sběrným programem jako první okresní muzeum.

První úvahy o založení samostatné obrazové galerie se začaly objevovat v roce 1960. Bylo vytvořeno a předloženo několik návrhů. Ani jeden nebyl přijat. Po skončení prvního ročníku Výtvarného Hlinecka  hlinecký rodák,  akademický sochař Karel Lidický  muzeu daroval sádrovou plastiku Mistra Jana Husa do nově zbudované galerie. Muzejní galerie byla zpřístupněna 1. října 1960.

Městské muzeum a galerie ve spolupráci s Národní galerií v Praze v letních měsících pořádá pravidelné výstavy  s názvem Výtvarné Hlinecko.

Historická expozie

nejstarších dějin  postihuje vývoj společnosti na Hlinecku od nejstarších  zmínek o osídlení oblasti až  do konce 19. století, kdy  se město stalo sídlem okresního zastupitelstva se starostou Karlem Adámek.   Kulturní úroveň  Hlinska je úzce spojena se vznikem a rozvojem spolkové činnosti, ke které přispěli i učitelé hlineckých škol , s připomenutím působení  Karla  Václava  Raise.

Textilní expozice

Tradiční textilní výroba má na Hlinecku velkou tradici. Odedávna zde byla rozšířena výroba plátna spojená s pěstováním lnu.

Samostatný kroj se na Hlinecku nevytvořil, ale mezi krojové zvláštnosti patřil kanafas. K nejzajímavějším součástem  obleku patřily bílé vyšívané uzlíčkové čepce,  barevné vlněné šátky či plachetky a žinylkové  šály.

Nejnádhernějším a nejtypičtějším kusem mužského kroje byly dlouhé, bílé vyšívané kožichy ? chlouba kraje.

Samostatnou součást této expozice  tvoří  starobylá technika tisku -  modrotisk,  žinylková výroba, zpracování vlasů a výroba hřebenů

Národopisná expozice

ukazuje život venkovského lidu a prostředí, ve kterém žil. Jako protiklad   slouží zařízený měšťanský čili panský pokoj.

Zaniklá řemesla

K nejstarším řemeslům na Hlinecku patřilo hrnčířství. Bohatá ložiska  kvalitního  jílu poskytovala  hrnčířů výbornou surovinu. Hrnčíři byli sdruženi v samostatný cech a řídili se přípisem majestátu z roku 1488.

K nejpůvabnějším exponátům muzea bezpochyby patří výrobky skelných hutí. Sklářství  na Vysočině vyrůstalo z dostatku dřeva,  vodní energie a levné pracovní síly.  Početně jsou nevíce zastoupeny výrobky Mílovské skelné huti  a Mariánské skelné huti.u Herálce.

Rozvinutá  výroba dřevěného nářadí vytvářela optimální podmínky pro vznik hračkářství.  Na konci 19. století se střediskovými obcemi výroby hraček staly Krouna a Dědová.

V další části expozice  nechybí výrobky současných hračkářů, zvláště z dílny Bukáčkových z Krouny, kteří navazují na tradiční výrobu hraček.

Expozice je doplněna výrobky železných hutí, sirkáren a ukázkami tvorby řezbářské dovednosti našich předků.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Leden - Červen Út – Pá

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Červenec - Srpen Út – Ne

9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Září - Prosinec Út – Pá

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Prohlídka expozic 20 - 30 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz