Masarykovo muzeum v Hodoníně

Zámecké náměstí, 695 01, Hodonín, Tel.: +420 518 351 834, masarykovomuzeum@masaryk.info
Hodonín/Muzea / Galerie - Hodonín




Masarykovo muzeum v Hodoníně

tgm0.jpg
Expozice v Masarykově muzeu v barokním zámečku v Hodoníně je věnována nejvýznamnějšímu hodonínskému rodákovi T. G. Masarykovi. Muzeum nabízí návštěvníkům pohled do Masarykova života, a to mimo jiné i prostřednictvím tří krátkých audiovizuálních programů a závěrečného filmu. Kromě toho můžete v muzeu vidět i expozici věnovanou historii města Hodonín.
Mapa - Masarykovo muzeum v Hodoníně

Zámecké náměstí, 695 01, Hodonín

Telefon: +420 518 351 834
E-mail: masarykovomuzeum@masaryk.info
Web: http://www.masaryk.info


Obsahově hodnotnou součástí expozice TGM jsou kopie nejrůznějších dokumentů, ať to jsou působivé zvětšeniny dokumentárních fotografií, pohlednice, karikatury, kresby či faksimile zajímavých rukopisů a tisků.

Stálá expozice TGM

Základním motivem je stále se rozšiřující Cesta Masarykovým životem od dětství přes studia a působení ve Vídni, vědeckou a politickou činnost v letech 1882 – 1918, prezidentství, rodinný život až po úmrtí v roce 1937 a odkaz. Průběh Cesty je na rozhraní nejdůležitějších životních etap přerušován symbolickými branami poznání, různé úseky expozice jsou uvedeny Masarykovými výroky vepsanými do zdí.

Vzhled interiéru jednotlivých částí expozice je přizpůsoben jednotlivým obdobím Masarykova života od stylizované kovárny až po pracovnu prezidenta republiky. Během prohlídky si návštěvník může prohlédnout předměty vztahující se k Masarykovi nebo ke členům jeho rodiny, jako je například kovadlina z kovárny A. Beneše v Čejči, kde se mladý Tomáš Masaryk učil kovářem, klobouk, který byl součástí Masarykovy slavnostní poslanecké uniformy, replika Masarykova oblíbeného jezdeckého oděvu včetně jezdeckých bot a kufru, odlitek ruky paní Charlotty G. Masarykové od sochaře J. Štursy, ale také předměty dokreslující Masarykovu osobnost, jeho působení, dílo a dobu.

Cestu Masarykovým životem obohacují tři krátké audiovizuální programy a celý Masarykův život je shrnut v závěrečném 25 minutovém filmu. Tvůrci jej sestavili z unikátních materiálů Národního filmového archivu v Praze a nelze jej vidět jinde než v učebně Masarykova muzea v Hodoníně. Návštěvník si může vybrat, zda chce zmíněné pořady vidět v české, anglické nebo německé jazykové verzi. V závěru expozice se návštěvník vrací proti proudu času do dějin Masarykova rodiště jakoby v Masarykových vzpomínkách do dětství.

Pouze s průvodcem: ano
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Angličtina, němčina (nutno objednat předem).
Popisky v jiném jazyce: ne
Jazyk popisků: Tištěný průvodce expozicí TGM – angličtina, němčina.
Poslední návštěva: 15.30 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
Služby: Bezbariérový přístup je částečný, v expozici TGM.
  Otvírací dny Čas
leden - březen Po - Pá

8:00 - 12:00

13:00 - 16:30

  Ne

13:00 - 17:00

duben - říjen Út - Pá

8:00 - 12:00

13:00 - 16:30

  So - Ne

13:00 - 18:00

listopad - prosinec Po - Pá

8:00 - 12:00

13:00 - 16:30

  Ne

13:00 - 17:00

Expozice TGM + výstava 15 - 50 Kč
Aktuální výstava 10 - 30 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz