Malé máslovické muzeum másla

Pražská ul., 250 69, Máslovice, Tel.: +420 220 940 235, ossfound@vol.cz
Máslovice/Muzea / Galerie - Máslovice




Vystavené exponáty si můžete nejen prohlédnout, ale většinu z nich lze také prakticky vyzkoušet. V Máslovicích na vás dýchne kouzlo dávne i zcela nedávné selské roboty, vůně čerstvě pečeného chleba, tlustě mazaného domácím, ručně hněteným máslem, po starém slovanském zvyku posoleném solí. Na jaře a na podzim se na návsi stlouká máslo v rámci kulturní akce.

Muzeum vzniklo v roce 1997 z iniciativy ing. Vladimíry Sýkorové díky pochopení obecního zastupitelstva na náklad obce s finančním přispěním nadace Open Society Fund Praha a vládního Programu obnovy venkova a za odborné i materiální pomoci Zemědělského muzea, zámek Kačina, Klubu sběratelů kuriozit a dalších muzeí.

Za tuto poměrně krátkou dobu nejenže přivítalo a potěšilo nemalé množství tuzemských i zahraničních návštěvníků, ale získalo i několikeré uznání odborné a laické veřejnosti.

Muzeum je jediné svého druhu ve střední Evropě. Není však jediné na světě. Existuje podobné muzeum v Irsku ve městě Cork, které se však zabývá hlavně irským máslem.

Malé máslovické muzeum másla má interaktivní expozici, která nabízí různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty, související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinilá kolekce obalu na máslo. Většinu exponátů lze prakticky zkoušet.

Součástí je i expozice o historii obce a krátkodobé zajímavé výstavy. Děti si mohou zakoupit zajímavé pracovní listy. Muzeum je bezbariérové, vhodné i pro návštěvníky se zrakovým postižením (pracovní listy jsou k dispozici i v Braillově písmu).

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: v angličtině, němčinu nutno objednat předem
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 16.00 hod.
Doba prohlídky: 20 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Leden So - Ne 10:00 - 12:00
13:00 - 16:00
Březen - prosinec So - Ne 10:00 - 12:00
13:00 - 16:00
Malé máslovické muzeum másla 20 - 80 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz