Pietní místo Lety

Lety, 398 04, Lety, Tel.: +420 734 373 070, lety@lety-memorial.cz
Lety/Muzea / Galerie - Lety




Pracovní tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek. Od roku 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, který na místě stojí dodnes. Pietní památník u zdi vepřína vznikl v 90. letech a dodnes se mezi veřejností vedou spory, zda se dá tímto způsobem zachovat důstojnost místa.

Ve 40. letech byl vystavěn v Letech pracovní tábor, kde jako personál pracovali především čeští četníci, úředníci a dozorci rekrutovaných z přilehlých obcí. Práci zde dostali rozkazem. Vězni do tábora přicházeli z výkonu trestu a pracovali na dopravních stavbách, na polík a v okolních lesích.

Počátkem srpna roku 1942, proběhla deportace českých a moravských cikánů do táborů nucených prací v Letech a v Hodoníně. Od té doby byl tábor ryze romský a na základě rozhodnotí berlínské vlády z r. 1942, kdy byli Cikáni postaveni na stejnou úroveň s židy, byli odsud deportováni do vyhlazovacího tábora Osvětim - Březinka.

Po válce byla tragédie Romů a Sinti postupně zapomenuta a v 70. letech 20. století byla v těsném sousedství a na části bývalého tábora zřízena velkovýkrmna vepřů. Historii tábora náhodně objevil v roce 1992 americký genealog Paul Polansky. Na jistou dobu tím vyvolal bouřlivou diskusi, jejímž výsledkem bylo odhalení památníku v Letech za účasti prezidenta Václava Havla 13. května 1995.

  Otvírací dny Čas
Březen - Říjen
Po - Ne 9:00 - 17.00

Pozn.: Návštěvu si lze sjednat i po předchozí domluvě s KP Lety.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz