Iva Fruhlingová

Datum narození: 11.5.1982 / Místo narození: Litvínov, Československo (dnešní Česká republika)

Hudební dráhu zahájila Iva Frühlingová v 16 letech v Paříži, kam odjela pracovat pro modelingovou agenturu. K francouzštině ji od malička vedl v rodném Litvínově dědeček, rodilý Francouz. Takže když v Paříži s několika přáteli hudebníky natočila album Litvínov, singly z něj zabodovaly ve francouzských i belgických hitparádách. Následná alba Baby Doll a Strip Twist už nahrála opět v Čechách. V době přípravy desky Strip Twist přemýšlela, s kým by mohla nazpívat duet. Napadlo ji požádat o spolupráci svého oblíbeného herce Pierra Richarda. Jakmile ho s kapelou kontaktovala, zjistila, že oba jeho synové jsou jazzoví hudebníci a sám Richard si kromě jazzu zamiloval i brazilskou hudbu. Ušili mu skladbu na míru, poslali ji a on s nazpíváním duetu souhlasil. Iva vydala také dvě knihy – Příběhy modelek a Příběhy ze světa showbyznysu. V té poslední se věnuje příběhům lidí několika profesí, například herců, zpěváků, reportérů a dalších, kteří se dají považovat za profese uměleckého světa. Otázku, zda se cítí být více modelkou, zpěvačkou, nebo spisovatelkou, považuje za příznak českého škatulkování a dodává: „Ve Francii stačí říct, že jsi umělec a oni to pochopí.“ Iva dnes koncertuje s kapelou po republice, vydala už své čtvrté řadové album Chic a Paris a je autorkou hudby v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Kromě toho moderuje televizní pořady a hraje v zahraničních reklamách.

Iva Frühlingová se narodila 11.05.1982 v Litvínově. Otec pracuje v chemických závodech a ve svém volném čase sochaří, maluje, píše, hraje na kytaru a miluje hudbu. Matka je rehabilitační pracovnice a jejími koníčky je psaní příběhů, próz a básniček, tanec a sport. Ivin dědeček z otcovy strany se narodil ve Francii a malé Ivě o této zemi často vyprávěl. Iva se do dědečkova vyprávění o Edith Piaf, Jacku Brelovi a Eiffelovce přímo zamilovala a od té doby snila o tom poznat Paříž.

Ve svých 14 letech se do Paříže dostala pomocí konkurzu francouzské modelingové agentury. Od té doby žila Iva v Paříži, kde se svými přáteli založila skupinu Turn Over. Demonahrávka s jejím zpěvem se dostala do rukou popředních francouzských producentů Michéle Eliho a Thierryho Saida. Jejich spolupráce vyústila do podepsání smlouvy na 4 alba s vydavatelstvím Virgin Records.

První sólový album s názvem Litvínov zaznamenal ve Francii a Belgii mimořádně příznivý ohlas a nasazené singly Oú Tu Veux Quand Tu Veux a La Muerte úspěšně bodovali v hitparádách v obou zmíněných zemích. Albu se velice dobře dařilo i v Česku a za svou prodejnost už dostalo Zlatou desku i Platinovou desku. V roce 2004 se Iva Frühlingová přestěhovala z Paříže zpátky do České republiky. V roce 2005 Iva se svou doprovodní kapelou hostovala na koncertním turné Anny K, v červenci pod producentským dohledem Creative Music House natočila v jejich bratislavském studiu svou druhou sólovou desku Baby Doll, která se na trh dostala v listopadu 2005.

Ve zkratce:
V 16 letech zakládá kapelu Turn Over.
V 19 letech podepisuje smlouvu s francouzskou společností Virgin.
Ve 20 letech vydává první singl Ou tu veux o pár měsíců později i desku Litvínov a pak druhý singl La Muerte, který se ocitá na prvních místech belgických hitparád.
V témže roce zpívá duet s hvězdným Jean-Luisem Aubertem v magickém sále Olympia v Paříži.
Také je předkapelou francouzské rockové hvězdičky Raphaela rovněž v Olympii.
Taktéž je předkapelou francouzského miláčka Benjamina Bioleho v sále La Cigale.
O rok později, v roce 2003, vyhrává cenu Talent roku v celoplošném francouzském rádiu France Bleu.
V témže roce hostuje na desce Negativ od Bejamina Bioleho
V roce 2004 vydává desku Litvínov v České republice. Za její prodej získala Zlatou a pak i Platinovou desku. Hostuje na albu Mikrokosmos kapely Kryštof a zakládá kapelu v Čechách s česko-slovenskými muzikanty:
- Michal Gregor - Kytara
- Dan Branný - Basa
- Václav Polanský - Bicí (v červnu 2005 nahradil Petra Odstrčila)
Na jaře 2005 byla se svou kapelou hostem koncertního turné Anny K.
V létě 2005 nazpívala duet Někdy stačí dát jen dech s Meky Žbirkou.
Na podzim 2005 vydala svou druhou sólovou desku Baby Doll.
V prosinci 2005 byla nominována v kategorii Objev roku v anketě Český Slavík MATTONI.
V lednu 2006 byla ve Vyhlášení výročních cen Akademie populární hudby Anděl Allianz 2005 a  nominována v kategorii Zpěvačka roku.

(zdroj - T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz