Ilona Csáková

Datum narození: 1.10.1970 / Místo narození: Cheb, Československo (dnešní Česká republika)

Ilona Csáková se narodila 1. října 1970 v Chebu. JIž na základní škole vystupovala s dětským sborem Motýlci a učla se hrát na kytaru. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Mostě. V roce 1987 se Ilona Csáková stala členkou kapely Laura a její tygři. Ilona v následujících letech natočila tři řadová alba a absolvovala rozsáhlou koncertní šňůru po Francii a Bulharsku Alba - Žár trvá (1988), Nebudeme (1990), Síla v nás (1992) na jako host s Laurou nazpívala dvě písně na album Vyškrábu Ti oči (2004).

Ilona Csáková se narodila 1. října 1970 v Chebu. JIž na základní škole vystupovala s dětským sborem Motýlci a učla se hrát na kytaru. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Mostě. V roce 1987 se Ilona Csáková stala členkou kapely Laura a její tygři. Ilona v následujících letech natočila tři řadová alba a absolvovala rozsáhlou koncertní šňůru po Francii a Bulharsku Alba - Žár trvá (1988), Nebudeme (1990), Síla v nás (1992) na jako host s Laurou nazpívala dvě písně na album Vyškrábu Ti oči (2004).

V roce 1992 s pocitem umělecké stagnace tuto hudební formaci opustila. Ve stejném roce společně s kytaristou a skladatelem Martinem Kučajem vytořila dvojici Rituál. Z velkolepého projektu zůstal nakonec pouze dvojjazyčně nazpívaný singl a dva ve své době nejdražší videoklipy u nás. Do povědomí široké veřejnosti se Ilona Csáková zapsala v této době především jako rozverná školačka z kontroverzního klipu režiséra Filipa Renče k písni Ondřeje Soukupa Láska je láska, kde s úspěchem asistuje Lucii Bílé.

O rok později pod křídly hudebního vydavatelství Sony Music vydala svůj sólový debut Kosmopolis. Autorem hudby a textů je muzikant Roman Štefl. V roce 1994 získala Ilona Csáková hudební cenu Gramy v kategorii Objev roku. Přibližně ve stejné době nahrála píseň Ondřeje Soukupa Tak pardón na soundtrack k filmu Filipa Renče Válka barev. Skutečný úspěch, který odstartoval sólovou kariéru Ilony bylo její druhé album Amsterdam: Titulní píseň alba byla prvním velkým hitem zpěvačky a coververze písně "Malý vůz" rozjezdu kariéry i prodeji alba jen napomohla. Od této chvíle se Ilona bohužel stala pro hudební vydavatelství vhodným strojem na vydělávání peněz pomocí předělávek starých hitů a následující album Pink z roku 1996 to znatelně ukázalo, i když úvodní singly Pink a Léto jsou originál. Nicméně to vyšlo a Pink získalo ocenění / ČR - zlatá deska. V tom roce Ilona zvládla ještě první samostatné koncertní turné a byla předskokankou na pražském koncertě Tiny Turner a krátký čas hrála v muzikálu Hair/Vlasy. V obnovené anketě popularity Český slavík získala překvapivě druhé místo v kategorii zpěvaček.

V roce 1997 získává svou druhou Gramy, cena v kategorii Střední proud za rok 1996. Další album bylo už dost poznamenané tehdejším Iloniným přítelem skaldatelem, textařem, ale především ředitelem hudebního vydavatelství EMI Czech Republic Vladimírem Kočandrle. Kočandrle dobře věděl jak se dělá komerční hudba a tím směrem Iloniny kroky vedl - jedna coververze zadruhou, ale musí se nechat, že to dost dobře fungovalo a na jistou dobu to z Ilony udělalo nejprodávanější zpěvačku naší země. Nejúspěšnějším sólovým počinem následujícího období je z roku 1998 album Modrý sen (coververze Proč mě nikdo nemá rád, La Isla Bonita a Když zbývá pár slov - původní hit bohužel ani jeden, ale za zmíňku stojí vánoční píseň Noc kouzelná ( Lochman-Rejent / Csáková-L.F.Hágen ). Album získalo v ČR zlatou a platinovou desku. V SR zlatou, platinovou a dvojplatinovou desku. V roce 1998 byla navrcholu kariéry. V roce 1999 vydala album Blízká i vzdálená s hitem Tornero. Album bylo oceněno zlatou deskou v ČR i v SR. V roce 2000 vydala album Tyrkys.V letech 2000-2007 se opakovaně stává jednou z hvězd prestižního koncertu Královny popu, kde vystupuje po boku dalších populárních českých zpěvaček (Bára Basiková, Helena Vondráčková, Leona Machálková, atd.) a také účastnicí věemožných televizních estrád a zábavných pořadů.

Rok 2002 přinesl Iloně titulní roli Kleopatry ve stejnojmenném muzikálu Michala Davida, vychází ji tanečně laděné album Kruhy mé touhy a opět začala vystupovat s kapelou Laura a její tygři. Obnovená spolupráce se nese ve znamení turné Časy se mění. V roce 2004 vydala výběrové album 22x Ilona Csáková. Album obsahuje 19 hitů Ilony Csákové a tři novinky. Novou verzy písně Tornero, novinku Lásko ty lháři a Megamix. Od roku 2005 se začala věnovat swingu a blues. Spolupracuje s Bigbandem Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla a také se skupinou Zatrestband Petra Píši. Součástí jejího repertoáru se tak stávají zavedené swingové a jazzové standardy (Summertime, Now Or Never, Kansas City, Black Coffee). V roce 2006 se Ilona pravidelně vrací na televizní obrazovky jako porotkyně ve třetí řadě populární pěvecké soutěže Česko hledá Superstar.

Průběžně se Ilona Csáková objevuje také na muzikálových pódiích. Po obnovené premiéře Kleopatry v roce 2006 následuje muzikál hudebního skladatele Karla Svobody Golem a obnovená premiéra muzikálu Tři mušketýři Michala Davida. Se zpěvákem Romanem Horkým z brněnské folkové skupiny Kamelot Csáková společně nazpívala kamelotský hit Slib na jejich výběrové album. V květnu 2008 se diskografie zpěvačky po šesti letech tvůrčího půstu rozrostla o nové eponymně nazvané řadové album. Album reprezentuje coververze písně Kočky Zuzany Navarové, s níž Csáková zvítězila v zábavné hudební soutěži České televize Souboj hitů.

Ve filmu se Ilona zatím pouze mihla a to v roce 2009 - MUŘI V ŘÍJI. Ve druhé polovině roku 2009 porodila svému příteli Radku Vonešovi syna Daniela. Věřím, že Ilona nás svým hedvábným altem ještě okouzlí z nejdnoho alba, či sountracku z filmu. Její herecký talent možná ještě dřímá.

(Zdroj: csfd.cz - Michal "pankrat" Krátký)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz