Christina Applegate

Datum narození: 25.11.1971 / Místo narození: Hollywood, Kalifornie, USA

Christina Applegate se narodila v Los Angeles, Kalifornii, dne 25. listopadu 1971. Jejími rodiči jsou herečka Nancy Lee Priddy a hudební producent Bobby Applegate. Christinini rodiče se rozešli, když byla ještě malá, a tak vyrůstala jen s matkou. Christina si svojí úplně první roli střihla už ve třech měsících, když „hrála“ miminko ve známé soap opeře TAK JDE ČAS.

Christina Applegate se narodila v Los Angeles, Kalifornii, dne 25. listopadu 1971. Jejími rodiči jsou herečka Nancy Lee Priddy a hudební producent Bobby Applegate. Christinini rodiče se rozešli, když byla ještě malá, a tak vyrůstala jen s matkou. Christina si svojí úplně první roli střihla už ve třech měsících, když „hrála“ miminko ve známé soap opeře TAK JDE ČAS.

Jen 165 centimetrů vysoká Christina se odmala toužila stát herečkou, tak v sedmnácti letech nechala školy, a začala chodit po konkurzech. Přišlo několik málo drobných filmových (KRÁL KOBRA) a seriálových (NEUVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY) rolí.

Takřka ze dne na den se ale z Christiny stala hvězda, když dostala svojí zdaleka nejznámější roli – Kelly Bundovou v sitcomu ŽENATÝ SE ZÁVAZKY. V roli krásné blondýnky, jejíž IQ klesá enormní rychlostí, excelovala celých jedenáct let, kdy show běžela, a z celého osazenstva si získala jasně největší oblibu mezi lidmi. Taky za roli obdržela ocenění Young Artist Award, a byla několikrát nominována. Zajímavé je, že právě Christina (jakožto Kelly) pronesla v seriálu úplně první slova (tedy v prvním díle) a poslední slova (v posledním díle).

V průběhu natáčení ŽENATÉHO SE ZÁVAZKY, natočila taky komedii NEŘÍKEJTE MAMINCE, ŽE PEČOVATELKA ZEMŘELA. Ztvárnila v ní hlavní roli Sue Crandellové, dívky, která se po neočekávaných událostech musí postarat o mladší sourozence. Mezi další známější role z té doby patří například Diane Steen, snoubenka budoucího mafiánského bosse v parodii MAFFIÓSSO, nebo třeba Pam Shulman v akční komedii THE BIG HIT.

Když ŽENATÝ SE ZÁVAZKY skončil, Christina dostala nabídku na vlastní sitcom – JESSE. V něm ztvárnila roli Jesse Warner, svobodné matky, která se snaží usadit s novým přítelem Diegem Vasquezem (Bruno Campos – například doktor Quentin Costa z PLASTICKÉ CHIRURGIE S.R.O.). Christina i Bruno byli za své role opakovaně nominováni (Christina dokonce na Zlatý glóbus), a oba získali četné ceny – ALMA AWARDS, ASCAP AWARDS, PEOPLE'S CHOICE AWARDS a další. Jesse ale byla bohužel zrušena již po dvou sériích.

Po JESSE ztvárnila jednu z hlavních rolí v romantické komedii THE SWEETEST THING (u nás PROSTĚ SEXY), kde si zahrála po boku své nejlepší přítelkyně Cameron Diaz a Selmy Blair.Taky si zahrála postavu Amy Green v legendárních PŘÁTELÍCH. Podle jména jistě poznáte, že si zahrála sestru Rachel (Jennifer Aniston, která taky patří mezi její nejlepší přátelé). Christina za roli Amy dostala cenu Emmy. Dále si zahrála třeba v komediích NÁVŠTĚVNÍCI: CESTA DO AMERIKY, LETUŠKA 1. TŘÍDY nebo v dramatu WONDERLAND MASAKR. Zatím poslední významnější filmovou rolí byla Veronica Corningstone v komedii ZPRÁVAŘ: PŘÍBĚH RONA BURGUNDYHO.

O Christininých hereckých kvalitách svědčí šest vyhraných cen a osm dalších nominací. Momentálně by se Christina mohla úspěšně vrátit do své domény – sitcomu, protože by měla ztvárnit hlavní roli v seriálu SAMANTHA WHO?. Ani její filmová kariéra ale nestagnuje, Christina momentálně pilně natáčí komedii THE ROCKER.

Christina, přezdívaná Kiki, má po těle celkem sedm tetování, je vegetariánka a náruživá bojovnice za práva zvířat a aktivně se podílí na kampaních o prevenci rakoviny prsu. Je taky členkou církve Agape Church, kde se 20. října 2001 nechala oddat za Johnathona Schaeche. Jejich vztah ale nevydržel, rozvedli se v roce 2006.

(Zdroj: csfd.cz - Ezra "Tom Riddle" Fitzmonster)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz