Kittelovo muzeum na Krásné – Pěnčíně

Krásná, 468 21, Pěnčín, Tel.: +420 602 175 116, vokurka@kitl.cz
Pěnčín/Muzea / Galerie - Pěnčín




Jan Josef Antonín Eleazar Kittel se narodil 3. února 1704 v Šumburku (dnes Krásná), v horské vísce na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Ačkoliv nestudoval lékařství, léčil jak šlechtu v daleké Praze či Vídni, tak se i staral o chudé nemocné v širokém okolí Jizerských hor a Krkonoš.

Svou dobrotivostí a čistotou úmyslů se stal inspirací pro několik generací lidí. A právě proto vznikla idea vytvořit místo, Kittelovo muzeum, kde jeho odkaz bude žít dál, i více než 220 let po jeho úmrtí.

V muzeu máte možnost přečíst si Pověsti o doktoru Kittelovi z knihy Karla R. Fischera vydané v roce 1924 v Jablonci nad Nisou s názvem „Doktor Kittel, severočeský Faust v legendách a pověstech“.

Seznámit se tak můžete s pověstmi Pekelná zaříkadla, Kostlivec či Kohoutí znamení. Všechny pověsti naleznete v jedné místnosti muzea, zavěšené na deskách s možností nastavení do výšky očí pro pohodlné čtení.

Dům byl postaven roku 1782 zřejmě jako část souboru hospodářských stavení náležejících k Burku. Toho času sloužil jako konírna a obydlí pro čeleď, tzv. čeledník.

Uvnitř lze nad dveřmi nelézt historicky cenný klenák s nápisem „Anna K.“, odkazující pravděpodobně na Annu Marii Kittelovou rozenou Güntherovou († 1782), Kittelovu choť, jíž mohla být stavba věnována.


V průběhu 19. století přešel dům do vlastnictví rodiny Remišů a proto se mu říkalo, a dodnes mezi některými pamětníky říká, „Remišovna“. V roce 1910 koupil dům švec Josef Bouda. Na jeho rukodělný um najdeme do dnešních dní památku – několik do prahu přitlučených podkůvek z podpatků.

Posledními obyvateli domu byla rodina Mikulových, potomci manželů Boudových (Emílie a Josefa).

Budova pamatuje za celou svou historii i několik rozdílných řemeslných činností, jako vedle již zmíněného ševcovství také výrobu porcelánu a keramických nádob či výrobu rakví.
Nyní stavení slouží jako místo návratů do minulosti a hledání odkazů pro současnost.

Kittelova pracovna

Mnoho pověstí se zmíňuje o strašidelné pracovně plné čarovných knih, lidských kostí, zkumavek a skleněných nádob s pochybným obsahem. V této části muzea tedy získáte představu o pracovně pověstného doktora. Autorem této místnosti je starokatolický kněz Ivan Peschka.

Smržovský grimoár

Jeden exemplář magických knih, který Kittel mohl vlastnit, přetrval dlouhé roky v Lučním mlýnu ve Smržovce, takzvaný „Smržovský grimoár. J. Meissner, řídící učitel ve Smržovce, pořídil v roce 1929 jeho úplný otisk, jehož replika tvoří součást výstavy muzea.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: ano
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 17:30 hod.
Doba prohlídky: 30 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
  Otvírací dny Čas

Květen - Červen

So + Ne

10:00 - 18:00

Červenec - Srpen
Po - Ne 10:00 - 18:00
Září So + Ne 10:00 - 18:00
Vstupné do muzea 30 - 50 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz