Christian Bale

Datum narození: 30.1.1974 / Místo narození: Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie

Když se 30.ledna 1974 v Pembrokeshire ve Velké Británii narodil letci a cirkusové tanečnici malý Christian Charles Philip Bale, nikdo z nich asi netušil, že už za pouhých 13 let bude hrát pod taktovkou jednoho z největších tvůrců filmu, Stevena Spielberga.

Když se 30.ledna 1974 v Pembrokeshire ve Velké Británii narodil letci a cirkusové tanečnici malý Christian Charles Philip Bale, nikdo z nich asi netušil, že už za pouhých 13 let bude hrát pod taktovkou jednoho z největších tvůrců filmu, Stevena Spielberga.

Na konkurz filmu ŘÍŠE SLUNCE se dostavilo téměř 4000 dětských kandidátů pro hlavní roli. Bale byl nejlepší. Snímek se nestal vyloženě hitovkou typu Blízkých setkání nebo Čelistí a E.T., ale měl jiné hodnoty, jež mnozí diváci ocenili a malý Christian si už tehdy odnesl ceny National Board of Review a Young Artist Award. Jeho kariéra se začala pomalu vyvíjet. Nebyl však hvězdou prvního formátu a nebyl ani tak známý, jako jiní dětští představitelé typu Macaulaye Culkina. Byl však herecky vyspělejší. Samozřejmě dospíval i fyzicky. V průběhu let si zahrál v méně či více významných filmech typu OSTROV POKLADŮ, SWING KIDS, MALÉ ŽENY a později v PORTRÉTU DÁMY s Nicole Kidmanovou, SAMETOVÉ EXTÁZI s Ewanem McGregorem a dokonce ztvárnil Ježíše v televizní MARIE, MATKA BOŽÍ.

Zlomem v jeho kariéře se stala role vraždícího psychopata Patricka Batemana v AMERICKÉM PSYCHU, kterou měli v pácu i takoví herci jako Leonardo DiCaprio, Brad Pitt či Edward Norton. Lidé si ho začali všímat. Vytvořil si řadu fanoušků i fanynek, kteří teď mohli sledovat další pracovní úspěchy. Na vrchol se ale zase nedostal. Menší role v černošském SHAFTOVI neznamenala mnoho, stejně tak i jeho Mandras v MANDOLÍNĚ KAPITÁNA CORELLIHO, která se nevydařila tak, jak by měla. Následovaly LAUREL CANYON, KRÁLOVSTVÍ OHNĚ A EQUILIBRIUM, jež doslova prosvištěly kiny bez většího povšimnutí. Kvůli roli v THE MACHINIST zhubnul okolo třiceti kilo a z vypracovaného hezouna se dokázal proměnit ve vychrtlou neurotickou trosku. Dočkal se opět ohlasu ze strany kritiky a jako herec získal několik cen.

Rok 2004 se stal vyhlídkou na komerční a hvězdnou budoucnost. Podepsal smlouvu na film BATMAN BEGINS režiséra Insomnie a Mementa Christophera Nolana. Do historie se tak zapíše jako sedmý představitel Batmana.

Christiana Baleho, už od roku 2000 ženatého se Sibi Blazicovou, čeká barvitá budoucnost, i když s jeho přičiněním vždy trošku temná...

(Zdroj: csfd.cz - Robert "Gary" Vrba)



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz