Keplerovo muzeum

Karlova, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 608 971 236, provas@volny.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Pro návštěvníky jsou v muzeu připraveny poutavé informační panely a několik displejů s ojedinělými animacemi, např. záznamem reálného růstu sněhové vločky. Je zde také funkční model zubového čerpadla, který si návštěvník může vyzkoušet.

Tři kruhy v logu Keplerova muzea představují postupně Mars, Zemi a Slunce. Jsou to tělesa, jejichž vzájemnou polohou se Kepler v Praze zabýval. Autorkou loga je Kateřina Kerelová.


Johannes Kepler
(1571-1630) žil v Praze 12 let. Vydal zde více než 30 prací. Pražské období se považuje za nejdůležitější v jeho životní dráze. Kromě objevu eliptické dráhy planety Mars zde vysvětlil, jak vidí lidské oko či jak léčit oční vady.

Navrhl a popsal konstrukci astronomického dalekohledu. Určil, že tvar sněhové vločky je vždy šestiúhelníkový. Navrhl pro fontánu v zahradě Rudolfa II. typ čerpadla, který se dodnes po něm jmenuje. Pozoroval v Praze v roce 1604 supernovu.

Expozice má přiblíží život, dílo a osobnost Johanna Keplera. Jeho objevy názorně dokumentují také počítačově zpracované animace. V expozici nechybí ani repliky různých předmětů a přístrojů, pomocí kterých Kepler ke svým objevům dospěl.

Popisky v jiném jazyce: Aj
Poslední návštěva: 17:00 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
  Otvírací dny Čas
Celoročně Út - Ne

10:00 - 18:00

Vstup do muzea 40 - 60 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz