Chris Rea

Datum narození: 4.3.1951 / Místo narození: Middlesbrough, Anglie

Christopher Anton Rea je britský kytarista, zpěvák a autor písní. Jeho hudba se dá zařadit někam mezi pop, blues a rock. Doposud se prodalo neuvěřitelných 30 miliónů jeho alb. Je známý především díky svému chraplavému hlasu. V mnoha ohledech bývá často přirovnáván k Barrymu Whiteovi. Žádná jeho píseň nevystoupala až na první příčku britské hitparády.

Christopher Anton Rea je britský kytarista, zpěvák a autor písní. Jeho hudba se dá zařadit někam mezi pop, blues a rock. Doposud se prodalo neuvěřitelných 30 miliónů jeho alb. Je známý především díky svému chraplavému hlasu. V mnoha ohledech bývá často přirovnáván k Barrymu Whiteovi. Žádná jeho píseň nevystoupala až na první příčku britské hitparády.

Chris Rea je někdy zařazovaný mezi Bruce Springsteena a Marka Knopflera. Je znatelně ovlivněn i blues.

V roce 1973 nastoupil do skupiny Magdalene (od roku 1975 název Beautiful Losers). První singl natočil pro firmu Magnet v roce 1974, ale pro sólovou kariéru se rozhodl až v roce 1977.

Chris Rea zpočátku hrával m.j. písně Jamese Taylora, Jacksona Browna, Eagles či CSN & Y. Album Whatever Happened To Benny Santini? (1978) se prosazuje jen v USA (hlavně singl Fool, If You Think It´s Over). Na evropském kontinentě sklízí ohlas až v r. 1983 a v Anglii až s alby On The Beach (1986) a Dancing With Strangers (1987) a hitem Let´s Dance (1987). V USA dosáhla deska Road To Hell (1989) vrcholu hitparády, špičku britské obsazuje v r. 1991 album Auberge (1991). 

(Zdroj: Wikipedie, Osobnosti.cz)

Studiová alba:

  • Whatever Happened To Benny Santini? (1978)
  • Deltics (1979)
  • Tennis (1980)
  • Chris Rea (1981)
  • Water Sign (1983)
  • Wired to the Moon (1984)
  • Shamrock Diaries (1985)
  • On the Beach (1986)
  • Dancing with Strangers (1987)
  • The Road to Hell (1989)
  • Auberge (1991)
  • God's Great Banana Skin (1992)
  • Espresso Logic (1993)
  • La Passione (1996)
  • The Blue Cafe (1998)
  • The Road to Hell: Part 2 (1999)
  • King of the Beach (2000)
  • Dancing Down the Stony Road / Stony Road (2002)
  • Blue Street (Five Guitars) (2003)
  • Hofner Blue Notes (2003)
  • The Blue Jukebox (2004)
  • Blue Guitars (2005)
  • The Road To Hell And Back (2006)
  • The Return of the Fabulous Hofner Bluenotes (2008)

Kompilace:

  • New Light Through Old Windows (1988)
  • The Best of Chris Rea (1994)
  • The Very Best of Chris Rea (2001)
  • Heartbeats - Chris Rea's Greatest Hits (2005)
  • The Platinum Collection - Chris Rea (2006)
  • Živá alba[editovat | editovat zdroj]
  • The Road to Hell and Back (2006)

DVD:

  • Dancing Down The Stony Road
  • The Road To Hell & Back
  • Videos (Unofficial Release)
  • Parting Shots (1999)

Skladatelská filmografie:

  • 1997 - Schimanski: Pokrevní bratři (TV film)
  • 1996 - Passione, La
  • 1993 - Soft Top Hard Shoulder
  • 1986 - Auf immer und ewig
  • 1986 - Into the Darkness (video film)
  • 1983 - Cross Country

Herecká filmografie:

  • 1998 - Parting Shots
  • 1997 - Schimanski: Pokrevní bratři (TV film)
  • 1985 - Willie and the Poor Boys (video film)

Dokumentární:

  • 2006 - Chris Rea: The Road to Hell and Back (koncert)
  • 2002 - Chris Rea: Dancing Down the Stony Road
  • 1986 - Come Dancing (TV film)

TV pořady:

  • 2005 - Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
  • 1999 - Loose Women (TV pořad)
  • 1997 - Novoty (TV pořad)
  • 1993 - Shooting Stars (TV pořad)
  • 1964 - Top of the Pops (TV pořad)



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz