Charlie Straight


Kapela Charlie Straight na pomezí popu a indie vznikla v roce 2006 v Třinci (ČR). Jejími členy jsou Albert Černý (zpěv, kytara), Michal Šupák (klávesy, vokály), Johnny Cienciala (basa) a Pavel Pilch (bicí). Mají hodně blízko k hudební scéně v Británii a milujou zpěvačku Bat forLashes, Natashu Khan.

Kapela Charlie Straight na pomezí popu a indie vznikla v roce 2006 v Třinci (ČR). Jejími členy jsou Albert Černý (zpěv, kytara), Michal Šupák (klávesy, vokály), Johnny Cienciala (basa) a Pavel Pilch (bicí). Mají hodně blízko k hudební scéně v Británii a milujou zpěvačku Bat forLashes, Natashu Khan.

V roce 2007 je objevil na serveru Bandzone.cz producent Michal Novák a o tři roky později získali tři ocenění Anděl za debut She’s a Good Swimmer (2009); Objev roku, Videoklip roku (Platonic Johny) a Deska roku. V roce 2010 a 2011 získala kapela cenu MTV European Music Award v kategorii Best Czech/Slovak Act. Charlie Straight uspěli v roce 2011 i v anketě popularity Český Slavík v kategorii MTV videoklip roku. Zlatou sošku si odnesli za klip School beauty queen. Křest desky She's a Good Swimmer proběhl 17. června 2009 v naprosto vyprodaném klubu Fabric v Ostravě. Jako milé překvapení se představila skupina Kryštof v roli předskokana, se kterými předtím jeli Charlie Straight klubové turné.

Charlie Straight zpívají výhradně v angličtině a mají přes 50 000 fanoušků na Facebooku a přes tři miliony shlédnutí na YouTube. Kapela vystupovala na většině velkých festivalů v ČR i na Slovensku (Colours of Ostrava, Rock for People, Sázava Fest, United Islands of Prague aj.) a buduje si fanouškovskou základnu také v Německu, Rakousku, v Británii a ve Francii. SINGLY: Písnička Shall We Have a Baby (kde zpívá Albertova i Honzova sestra) vyhrála internetovou soutěž videoklipů Garážmistr. Výhra kapele zajistila učinkování v Noci s Andělem. Singl Platonic Johny zaznamenal o největší úspěch díky animovanému videu Víti Haratka (akaYza). Klip po mnoho týdnů figuroval v Top 10 českých hitparád (např. Medúza, t-music chart). Píseň Your House obsadila v Medúze okamžitě první místo (413 000 views na YouTube), klip Upside Down zvítězil v celoroční Zlaté Medúze a písnička Try Some Stuff You Don't Think You Should se díky Janu Muchowovi objevila ve filmu Ženy v pokušení.

V dubnu roku 2011 kapela natočila v New Yorku videoklip k průvodní písničce seriálu České televize School Beauty Queen s Yemim AD, který mimo jiné spolupracuje s Kanye Westem na videoklipech (Runaway) i na turné. Právě videoklip Shool beauty queen zvítězil v anketě Český Slavík 2011 v kategorii MTV videoklip roku. Během září a října zase Charlie Straight uspořádali turné s podporou serveru Koule.cz. Vrcholem celé šňůry se stal koncert v pražském klubu SaSaZu, který si přišlo poslechnout 1 500 fanoušků.

Nejúspěšnějším rokem pro kapelu byla sezóna 2012. Charlie Straight vydali své druhé album s britským producentem Guyem Fixsenem. Deska, která se natáčela ve Švýcarsku, nese název Someone With a Slow Heartbeat. Její křest se uskutečnil 13. března 2012 v brněnském klubu Fléda. Prvním singlem desky byla skladba Coco, druhým píseň Someone With a Slow Heartbeat. Charlie Straight v roce 2012 koncertovali v polské Vratislavi v rámci Eura 2012, v Německu, Francii, v Bruselu a Vídni. Největším úspěchem pro ně byla dvě vystoupení v Českém olympijském domě v Londýně a jeden samostatný koncert na festivalu mladých kapel, také v britské metropoli v době olympiády. Charlie Straight už před londýnskými koncerty podpořil svým článkem v The Guardian i novinář Andrew Khan. Stali se také předskokany slavných Red Hot Chilli Peppers na jejich pražském koncertě.





Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz