První vojenskohistorické muzeum M. Frosta

náměstí Svobody, 551 02, Jaroměř-Josefov, Tel.: +420 603 279 310, mirek.frost@seznam.cz
Jaroměř-Josefov/Muzea / Galerie - Jaroměř-Josefov




První vojenskohistorické muzeum se rozhodl vybudovat nadšenec pro vojenskou historii Miroslav Frost. Chtěl uctít památku svého otce, po kterém muzeum i pojmenoval.

Expozice muzea nabízí návštěvníkům ucelený průřez od první světové války až po současnost. Součástí Prvního vojensko-historického muzea M. Frosta je také muzeum Waldemara Matušky.


V nedaleké blízkosti
muzea se nachází další zajímavý turistický cíl, podzemní chodby pevnosti Josefov. Hlavním úkolem Josefova bylo bránit severní hranice rakouské říše proti Pruskému království.

Historie Prvního vojenskohistorického muzea M. Frosta spadá již do počátku devadesátých let minulého století. Do současných prostor, které byly veřejnosti zpřístupněny v dubnu 2007, bylo přemístěno z Doudleb nad Orlicí.

Historické exponáty dokumentují již rakousko-uherskou armádu z konce 19. století. Následuje expozice věnovaná 1. světové válce a československým legionářům. Druhý světový konflikt je připomenut výstavbou pohraničního opevnění z třicátých let a následným průběhem 2. sv. války.

Expozice od roku 1945 je zastoupena historií ČS armády a zmapován je průběh korejské a vietnamské války. Nedávnou historii dokumentuje válka v Perském zálivu a konflikt v bývalé Jugoslávii.

Muzeum je umístěno v budově bývalého stavebního úřadu, kde se schvalovaly veškeré projekty a úpravy, ke kterým v pevnosti docházelo.

Expozice muzea ČS legií

Naleznete zde expozice I. sv. válka, Čs. legie, II. sv. válka, 50. léta, válka v Perském zálivu a v Bosně, Válka v Korei a ve Vietnamu, atentát na Heydricha, Lidice a Ležáky, nechybí ani exponáty jiných států.

Expozice muzea Waldemara Matušky

Unikátní sbírka exponátů, připomínající charismatického zpěváka.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: Aj, Nj, Pj
Poslední návštěva: 90 min. před koncem
Doba prohlídky: 90 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne

9:00 - 16:00

Květen - Červen
Út - Ne 9:00 - 16:00
Červenec - Srpen
Út - Ne 9:00 - 17:00
Září - Říjen
So + Ne 9:00 - 16:00
Expozice muzea ČS legií 40 - 60 Kč
Expozice muzea Waldemara Matušky 40 Kč

Pozn.: Fotografování a filmování je zpoplatněno částkou 40,-Kč.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz