Helloween


Hamburská formace HELLOWEEN byla v 80. letech patrně nejoblíbenější kapelou v Evropě a pro mnohé se hell-dýně staly legendou. 1978 - 1984. Počátky skupiny sahají až do roku 1978, kdy dva kytaristéKai HansenaPiet Sielckhráli ve skupině Gentry, ale po mnohých změnách v sestavě ji přejmenovali nejprve na Second Hella poté na Ironfist.

Hamburská formace HELLOWEEN byla v 80. letech patrně nejoblíbenější kapelou v Evropě a pro mnohé se hell-dýně staly legendou. 1978 - 1984. Počátky skupiny sahají až do roku 1978, kdy dva kytaristéKai HansenaPiet Sielckhráli ve skupině Gentry, ale po mnohých změnách v sestavě ji přejmenovali nejprve na Second Hella poté na Ironfist.

Po těchto změnách doplnili kapelu ještě bubeník Ingo Schwichtenberg a baskytarista Markus Grosskopf. V této sestavě nahráli demo kazetu se třemi písněmi - "Cold Heart", "Prisoner" a "Ain't No Fantasy", které napsal Piet Sielck. Potom dostal Kai Hansen nabídku od Michaela Weikatha, aby vstoupil do jeho skupiny Powerfool, ale Kai nabídku odmítl. V roce 1982 se Piet rozhodl skupinu opustit. Později dělal zvukaře např.: pro skupiny Blind Guardian, Gamma Ray, Grave Digger a další (některé historky říkají, že Piet se více věnoval holkám než hudbě). Odchodem Pieta skupina na čas přišla o zkušebnu a tak Kai na chvíli zavítal do skupiny Michaela Weikatha Powerfool. Po nějakém čase když kluci opět mohli hrát ve zkušebně, tak při návratu s sebou Kai zlákal iMichaela Weikatha a kapela naposledy změnila název na nám už známý HELLOWEEN.

V roce 1984 se podíleli 2 písničkami ("Oernst Of Life" a "Metal Invanders") na projektu "Death Metal Sampler", který vydávalo Noise Records. 

1985 - 1986 - Tento rok byl pro skupinu velice vydařený. Po uzavření smlouvy s Noise Records, vydávají jejich první oficiální nahrávku "Mini LP Helloween", na kterém Kai nahrál jak kytaru, tak i zpěv. V tomto roce vydali ještě jejich první album "Walls Of Jericho", na kterém nám hoši z Hamburku ukázali jak má vypadat správné metalové album. Zvuk byl sice ještě trochu syrový, ale na to, že to byl první počin kapely, tak byl sakra dobrý. S tímto albem, ale Helloween ještě přinesli i něco nového do světa metalového - speed metal… . Ano je to tak skupina Helloween je považována za průkopníky speed metalu. Po vynikajícím albu nastal čas na turné. V polovině štace Kai zjistil, že nemůže podávat 100% výkon když bude hrát a zároveň zpívat, a tak jim pomohl Ralf Scheepers z Tyran' Pace. Poté skupina vydává ještě EP "Judas". Na konci roku se k Helloween ještě přidal zpěvák Michael Kiske. Nejdříve do skupiny nechtěl z důvodu, že jeho hlas se prý nehodí k jejich hudbě, ale naštěstí se nechal přemluvit.

1987 - 1989 - Začíná nejslavnější období HELLOWEEN v sestavě: zpěv - Michael Kiske, kytara - Kai Hansen, kytara - Michael Weikath, baskytara - Markus Grosskopf, bicí - Ingo Schwichtenberg. V této době napsali materiál pro dvojalbum, jenže to se vydavatelství moc nelíbilo a tak 2CD bylo rozděleno na klasická dvě alba. V roce 1987 to bylo "Keeper Of The Seven Keys part 1", které u některých fanoušku nevyvolalo nějakou vlnu nadšení, přesto je to výborné album, ale celkem krátké. Album se okamžitě usadilo na předních místech v různých hitparádách. To samé platí i o druhém albu "Keeper Of The Seven Keys part 2", které vyšlo o rok později. Obě dvě alba jsou nejprodávanějšími z celé historie skupiny a ještě dnes se hojně prodávají. Obě alba jsou velice profesionálně zpracované co se týče zvuku a skladatelského umění. Mezi největší hity patří, alespoň podle mě, "Future World" "Dr. Stein" "I Want Out" "Eagle Fly Free" a samozřejmě dvě mini-opery "Halloween" a "Keeper Of The Seven Keys", každá má více jak 13 minut a ani na chvíli Vás nezačnou nudit, jak to u některých skladeb větší délky bývá. No jak už to po vydání vynikajících alb bývá následuje ještě lepší turné. Jenomže už při vydávání druhého alba z rodiny Keeperů to ve skupině začíná „bublat". Kai Hansen se pohádal s vedením Noise Records a necítil se moc dobře na připravované dlouhé turné a když žádal, aby turné bylo zrušeno nebo aspoň zkráceno, tak mu skupina nějak extra vyhovět nechtěla, teda aspoň Weikath. No a tak se stalo, že v polovině turné v prosinci 1988 jim Kai prásknul dveřmi a zbytek rozjetého turné musel dokončit starý známý M. Weikatha Roland Grapow. Kai si následně na to založil skupinu "Gamma Ray". O rok později vydává skupina ještě live-album "Live In The UK", na kterém ještě nalezneme Kaie. Končí nejslavnější éra skupiny HELLOWEEN.

1990 - 1993 - Nejhorší období v historii kapely. Po všemožných problémech ve skupině a s vydavatelstvím se kluci rozhodli vyměnit vydavatelství. Novým labelem se stalo EMI Records, jenomže nedodrželi smlouvu s Noise Records a tak mohli vydávat jen na území Německa, Anglie a Japonska, tím samozřejmě ztratili mnoho fanoušků. Stálým členem se stal Mr. Roland Grapow a skupina vydává po delší odmlce v roce 1991 nové album "Pink Bubbles Go Ape". Toto album přineslo velké rozčarování v táboře fanoušků, protože všichni čekali něco jako "Keeper Of The seven Keys part 3", bohužel nic takového se nestalo a taky se začali objevovat další rozbroje ve skupině. Zpátky k albu, podle mého názoru to není vůbec špatné album, takové správně hard-rockové s prvky metalu. O dva roky později, tedy v roce 1993 vychází další album "Chameleon", kterým si to kapela rozhodně u fanoušků nepolepšila, ba naopak. Albem se ukázalo, že uvnitř kapely je velice napjatá situace. Členové se rozdělili na dva tábory, v jednom M. Kiske a I. Schwichtenberg a v druhém M. Weikath a R. Grapow, Markus byl jakýsi neutrální spojovací článek. Ingo propadl drogám, alkoholu a začal být schizofrenní a v polovině turné se zhroutil. Bylo mu řečeno, že pokud se chce vrátit musí jít na léčení. Ingo se tedy šel léčit a turné za něj dokončil Ritchie Abdel. Odchod M. Kiskeho v prosinci 1993 samozřejmě nikoho neudivil a každý chtěl HELLOWEEN už pohřbít.

1994 - 1996 - Polorozpadlá skupina začíná hledat nové členy a nachází je v podobě Andiho Derise (zpěv) z Pink Cream 69 a Uliho Kusche (bicí) z Gamma Ray. Andi a Uli se znali již z dřívějších let když jejich bývalé skupiny spolu koncertovali v Japonsku. Příchod nových členu do skupiny překvapil snad každého. Nová sestava se pouští do práce a výsledkem je nadupané album "Master Of The Rings". HELLOWEEN chytá druhý dech a ukazuje, že rozhodně nekončí a že v kariéře metalové chtějí 100% pokračovat. Albem se skupina vrátila na metalovou scénu a pro mnohé bylo album příjemné překvapení. Andi s Ulim dokázali vrátit HELLOWEEN pošramocenou pověst a vydáním "Master Of The Rings" nastává druhá slavná éra. Skupina se začíná připravovat na další album, jenže v době nahrávání každého ranila zpráva o Ingovi, který se 8. března 1995 pod tlakem těžkých depresí a stresů rozhodl ukončit svůj život a skočil pod vlak. Gamma Ray mu věnovali píseň "Afterlife" z alba"Land Of The Free" a M. Kiske mu věnoval skladbu "Always". V roce 1995 skupina uzavírá smlouvu s Raw Power pro Evropu a s Castle Records pro USA. Rok na to HELLOWEEN vydává další skvělé, ale o něco intenzivnější album "The Time Of The Oath". Kvalitou se vyrovná „Master…", no spíš je o něco lepší. Tyto 2 kousky ukázali, že HELLOWEEN chce být stejně silný jako v Keeper éře. Na konci roku dala skupina svým fanouškům ještě dárek v podobě 2CD "High Live".

1997 - 1999 - Rok 1997 byl ve znamení sólových alb, např.: Andi Deris - "Come In From The Rain", Roland Grapow - "The Four Seasons Of Life". Následující rok vychází další řadové album "Better Than Raw". Opět vynikající album a jako vždycky se konalo turné tentokrát s IRON MAIDEN. V roce 1999 si skupina připomněla 15 let od vzniku další albem "Metal Jukebox", které bylo plné cover verzí od známých skupin.

2000 - 2003 - Ke konci roku 2000 přichází skupina s dalším albem "The Dark Ride", kde chlapci vsadili na zvuk podladěných kytar. Je to výborné album plné melodického metalu. Po skončení turné se se skupinou rozloučili Mr. Grapow a Uli Kusch. Jako důvod byl uveden, že oba mistři se věnovali více svým sólovým albům než skupině. Nicméně se začínají hledat noví členové. Roku 2002 přichází Mark Cross (bicí) z Metallium a několik týdnů poté i druhý kytarista Sascha Gerstner ze skupiny Freedom Call. Nová sestava v podobě - Andi Deris (zpěv), Michael Weikath (kytara), Sascha Gerstner (kytara), Markus Grosskopf (baskytara) a Mark Cross (bicí) se začíná intenzivně věnovat novému albu. Jenomže na začátku nahrávání onemocněl mononukleózou Mark Cross a protože je to velmi nebezpečná nemoc, na kterou může Mark i zemřít, tak z toho důvodu ho na albu nahradil Mickey Dee z Motorhead a při nahrávání bonusových písní a b-sides skupině pomáhal Stefan Schwarzman a právě při spolupráci s ním se kapela rozhodla nahradit Marka Stefanem. Album "Rabbit Don´t Come Easy" vyšlo v polovině května. Na podzim následovalo tradiční turné, ve kterém HELLOWEEN navštívili asi 3 desítky zemí, mezi nimi i ČR, kde skupina hrála znovu po pěti letech a Slovensko, kde se objevili poprvé. Toto turné bylo také zvláštní tím, že skupina opustila od většího představení nového alba a v setlistu se vrátili ke starým skladbám, např. "Starlight", "Murderer" a 15-ti minutový opus "Keeper Of The Seven Keys".

2004 - > - Nadcházející rok, tedy rok 2004 je pro kapelu velkým mezníkem v historii HELLOWEEN. Skupina totiž slaví 20 let na hudební scéně. Na jaře si dali chlapci zasloužené volno a odpočinek, aby nasbírali dostatek sil na letní turné po festivalech, opět se dostalo i na Českou Republiku a Slovensko, aby skončili na světoznámém Wacken Open Air, kde se k HELLOWEEN připojil i Kai Hansen, aby si společně zahráli "Future World" a "How Many Tears". Na začátku podzimu kapela opouští label Nuclear Blast a putuje pod křídla SPV Music. Ke kulatému výročí vydali nové DVD "Hellish Videos", které obsahuje všechny videoklipy skupiny, plus ještě nějaké bonusy. DVD vyšlo někdy na přelomu listopadu a prosince.

(Zdroj: T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz