Chrám chmele a piva Žatec

nám. Prokopa Velkého, 438 01, Žatec, Tel.: +420 725 861 895, info@chchp.cz
Žatec/Muzea / Galerie - Žatec




Součástí areálu Chrám chmele a piva je Restaurant U Orloje. Restaurant je vhodný k oddechu a načerpání energie. Restaurant u Orloje je vystavěn ve starém chmelovém skladu, čemuž odpovídá i interiér restaurace. Uvnitř restaurantu je umístěn malý pivovar. Můžete tak na vlastní oči vidět, jak se vaří pivo tradičním českým způsobem z místních surovin.

Dále je součástí areálu Chmelařské muzeum Žatec. Chmelařské muzeum Žatec vlastní největší expozici svého druhu na světě. Na ploše 4 000 m² naleznete představuje vývoj chmelařství od raného středověku až do současnosti. Samotné Chmelařské muzeum Žatec je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století.

Více o jednotlivých objektech areálu najdete v sekci Stálá expozice.

Chrám chmele a piva získal v roce 2011 ocenění v Grand Prix Obce architektů, a to Čestné uznání v kategorii Architektonický design.

Areál Chrámu chmele a piva zahrnuje:

Chmelový maják

Chmelový maják - Chrám chmele a piva

Návštěvnickou prohlídku chrámu vždy otevírá Chmelový maják. Na vrchol majáku se můžete svézt buď speciálním výtahem a nebo vyjít po svých. Cesta nahoru výtahem trvá přibližně 15 minut a její součástí je působivá 3D animace. Na vrcholu majáku je vyhlídka s rozhledem do žateckého regionu. V koruně Chmelového majáku jsou též umístěna světla a display, který okolí oznamuje slavnostní události v Žatci.

Chmelový orloj

Chmelový orloj - Chrám chmele a pivaChmelový orloj se nachází na Náměstí Prokopa Velkého mezi Restaurací u Orloje a Chmelovým majákem. Navrhl jej podle tematického zadání architekta Jiřího Vaníčka a pro Město Žatec i vyrobil kovotepec a kovář Petr Podzemský. Orloj znázorňuje alegorii života pěstitelů chmele a pivařů, jejich nebe a také peklo. Jedná se o čtvrtý funkční orloj v České republice. Jeho stroj pochází z 18. století.

 

Minipivovar a Restaurant U Orloje

Restaurant U Orloje nabízí prostor k oddechu pro příjemné posezení a ochutnání regionálních pokrmů. Jižní zahrada s dětskou kavárnou nabízí prostor pro hry a zábavu. Restaurace je otevřená denně od 11 do 22 hod.

Labyrint

Nachází se v budově starého skladu chmele jenž je propojen s Chmelovým majákem. Na konci bludiště je zde ukryt poklad chmelařského regionu. Tato část prohlídky pro svou členitost bohužel není vhodná pro méně pohyblivé osoby.

Chmelařské muzeum

Vyznačuje se největší expozicí svého druhu na světě. Na ploše 4.000 m2 představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Kromě zajímavých sbírek muzea se seznámíte s vlastním objektem, který je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století ve městě proslulém nejkvalitnějším chmelem na světě.
Dozvíte se, proč se nejlepší chmel na světě sklízí právě na Žatecku a proč se musel již od středověku chránit před nekvalitními napodobeninami.
Zaujmou Vás dobové fotografie a písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva. Najdete zde i zajímavé nářadí, mechanizační prostředky a historické stroje.
Na dětské návštěvníky zde čeká maskot muzea - chmelový skřítek Hop.

Renesanční sladovna

Renesanční sladovna byla otevřena veřejnosti v dubnu 2012. Jedná se o historickou budovu, která, jak název napovídá, původně sloužila k výrobě sladu. Budova se nachází za městskými hradbami, jelikož se při úpravě sladu používal otevřený oheň a riziko požáru bylo příliš vysoké. Nyní Renesanční sladovna hostí galerii a trvalou expozici o mnoha filmových natáčeních v Žatci. V renesanční sladovně sídlí Galerie Sladovna. 

Klášterní zahrada

Klášterní zahrada - Chrám chmele a pivaKlášterní zahrada se nachází přibližně 200 metrů od Chmelového majáku v sousedství Kapucínského kláštera. V areál o celkové ploše přes 8500 m2 najdete dětská hřiště, fontány, voliery s ptactvem, výběh pro drobné zvířectvo, bylinkovou zahradu, místo pro kulturní vystoupení. Klášterní zahrada je v sezóně (duben až říjen) otevřená denně od 9 do 21 hod. V zimních měsících je zahrada také přístupná veřejnosti, ale s omezenou otevírací dobou. Zahrada je velmi příjemné místo oblíbené rodinami s dětmi.

  Otvírací dny Čas
Duben - říjen Út - Ne 10:30 - 17:00

Pozn:. v měsících listopad až březen jsou otevírací dny omezené, doporučujeme sledovat oficiální stránky muzea

Chrám chmele a piva Žatec 70 - 240 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz