Hana Maciuchová

Datum narození: 29.11.1945 / Místo narození: Šternberk, Československo (dnešní Česká republika)

Poprvé se Hana Maciuchová objevila ve filmu v roce 1964 v dnes už zapomenutém snímku Organ. Její doménou se však stala televize a divadlo. Čeští diváci ji znají především z televizních seriálů – Žena za pultem, Nemocnice na kraji města nebo třeba Chalupáři jí přinesly masovou popularitu. O něco méně úspěšné, ale přesto populární byly role v seriálech Synové a dcery Jakuba Skláře, Dynastie Nováků a v pokračování Nemocnice na kraji města po 20 letech. Dnes ji televizní diváci znají třeba z nekonečného seriálu Ulice v roli přísné, ale spravedlivé profesorky Miriam Hejlové. Ti, kdo si oblíbili živé herectví na divadelních prknech, ji mají spojenou s Divadlem na Vinohradech a od přelomu století s Národním divadlem a s Divadlem Radka Brzobohatého. Kromě dospělých diváků ji zná několik dětských generací z večerníčkových Krkonošských pohádek, kde hrála služebnou Anču na panství lakomého a namyšleného Trautenberka.

Hana Maciuchová se narodila ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Studium herectví pro ni tedy bylo logickým východiskem. Během pobytu na gymnáziu se nicméně vážně zabývala myšlenkou věnovat se medicíně nebo studiu angličtiny. Nechtělo se jí odjet do vzdálené Prahy a výrazně se odloučit od rodiny. Nakonec se přece jen rozhodla pro DAMU.

Ještě během studií začala hrát v divadle Za branou, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do současnosti. Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako např. Obchodník s deštěm, Zločin a trest a Cyrano z Bergeraku. Vedle toho si zahrála i Gertrudu v Hamletovi uváděném na Hradě v rámci shakespearovských Letních divadelních slavností. Objevila se i v představení Chvilková slavnost nastudovaném divadlem Radka Brzobohatého.

Do postavení herecké hvězdy ji záhy katapultovala životní role sebevědomé a temperamentní Anči v jediném hraném večerníčku Československé televize KRKONOŠSKÉ POHÁDKY. V následujících letech se stala populární seriálovou herečkou, vystupovala např. v seriálech CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, DNES V JEDNOM DOMĚ nebo DYNASTIE NOVÁKŮ. Vrchol popularity zaznamenala v době vysílání kultovního dietlovského seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, kde si zahrála žárlivou manželku jednoho z lékařů. Vedle seriálů účinkovala i v řadě televizních her (ZÁSKOK PRO SISSY nebo VELKÝ PŘÍPAD) a zejména pohádek. Pro děti také namluvila večerníček VODNÍK ČEPEČEK.

Seriály tvořily základ pro její popularitu i v pozdějším věku. Objevila se mj. i v PANOPTIKU MĚSTA PRAŽSKÉHO, ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH, obou pokračováních NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA nebo nejnověji v seriálech ULICE, DOBRÁ ČTVRŤ a PŘÍKOPY. Často spolupracovala s dabingem, mj. namluvila postavu Tivy v mimořádném animovaném snímku DIVOKÁ PLANETA. Velký prostor měla i v rozhlase, kde namluvila např. Šeherezádu v Příbězích tisíce a jedné noci. Za přednes tohoto cyklu obdržela dvakrát cenu za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. V letech 1994-2004 se věnovala též práci pedagoga na Státní konzervatoři v Praze.

Dvacet let byla životní partnerkou herce Jiřího Adamíry. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993. V současnosti je podle zpráv bulvárního tisku jejím partnerem docent Vysoké školy ekonomické Karel Pstružina. Děti herečka vzhledem ke zdravotním problémům nikdy neměla. Ve volném čase ráda cestuje a věnuje se zahradničení.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Milan "gudaulin" Černý)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz