Muzeum Podblanicka – Zámek Růžkovy Lhotice

Zámek, 257 65, Čechtice, Tel.: +420 317 842 927, zamek.lhotice@seznam.cz
Čechtice/Muzea / Galerie - Čechtice




Muzeum Podblanicka – Zámek Růžkovy Lhotice

muzeum-podblanicka-zamek-ruzkovy-lhotice6.JPG
Muzeum Podblanicka bylo založeno v Benešově v roce 1896. Dnes sídlí ve třec objektech - v domě č. 74 v Benešově, na Zámku Vlašim a na zámku Růžkovy Lhotice. V pobočce muzea Růžkovy Lhotice je zpřístupněna expozice Kraj tónů: Hudební tradice Podblanicka. Připomíná hudební tradice kraje, mj. počátky tvorby Bedřich Smetany, a také skladatele, kteří se v regionu narodili (J. D. Zelenka, J. L. Dukát, J. Suk), nebo ho navštěvovali a působili tu (R. Wagner, G. Mahler a další). V dobovém interiéru zámku uvidíte obrazy, nástroje, partitury, klavíry na které hrál a koncertoval Bedřich Smetana a mnoho dalšího.
Mapa - Muzeum Podblanicka – Zámek Růžkovy Lhotice

Zámek, 257 65, Čechtice

Telefon: +420 317 842 927
E-mail: zamek.lhotice@seznam.cz
Web: http://www.muzeumpodblanicka.cz/


Ve všech pokladnách Muzea Podblanicka je možnost zakoupit publikace, pohlednice, upomínkové předměty.

Po návštěvě muzea můžete posedět v zámecké zahradě.

Do objektu není umožněn bezbariérový přístup.

Zámeček, který tvoří dominantu obce, vystřídal celou řadu majitelů.

V letech 1835 – 1844 patřil Františku Smetanovi, otci hudebního skladatele Bedřicha Smetany, který sem často zajížděl a čerpal náměty pro svá hudební díla.

V roce 1982 Muzeum Podblanicka získalo objekt pro svou práci. Zámeček s přilehlou stavbou bývalého lihovaru a stodoly muzeum opravilo a také obnovilo vysazením nových keřů a stromů zdevastovanou zahradu.

V zámku vytvořilo expozici, věnovanou hudebním tradicím v regionu a v přízemních místnostech zázemí pro pracovníky muzea.

Kraj tónů



Expozice v barokně-klasicistním zámku ukazuje Podblanicko jako hudební fenomén. Kraj spojený v průběhu 16. – 20. století s mimořádným počtem osobností české a evropské hudby. Některé se tu narodily jako Jan Dismas Zelenka, Josef Suk či Zdeněk Fibich. Některé v kraji pobývaly jako např. Richard Wagner, Gustav Mahler nebo Antonín Dvořák. Přímo ve Lhoticích zažil nejšťastnější období mladý Bedřich Smetana. Zámek patřil jeho rodině v letech 1835-44 a celý rok zněl hudbou. Obrazy, nástroje a partitury připomínají hudební osobnosti. Zelený salón je věnován přímo Bedřichu Smetanovi. Najdete tu klavír, na který koncertoval roku 1840 v čechtickém zámku. I klavír, který používal v Jabkenicích v závěru života. Expozice připomíná také Blaník jako důležitý motiv české hudby. Další vybavení dokresluje atmosféru svobodnického sídla konce 18. a poloviny 19. století. Růžkovy Lhotice se jako zámek svobodníků vymykají v rámci českých zemí.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 15:30 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
duben - září
Út - Ne

9:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Poslední dopolední prohlídka - 11.30, poslední odpolední prohlídka - 15.30.

Vstup do expozice 20 - 40 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz